hirdetés
2024. május. 07., kedd - Gizella.

Egészségipar

A HospInvest reménykedik a konszolidációban

Példátlan lépésre szánta el magát a múlt héten a HospInvest Zrt. működését finanszírozó pénzintézet, a CIB Bank. Leemelte az OEP által utalt összeget ügyfele számlájáról. A HospInvest azonnal csődvédelmet kért, mert a tranzakció közvetlenül veszélyeztette a hozzájuk tartozó intézmények működtetését.

A HospInvesthez tartozó kórházakban a dolgozók az eddig megszokotthoz képest néhány nappal később kapják meg a bérüket. A betegek ellátása – Kollányi Gábor, a HospInvets Zrt. elnöke szerint – a csődvédelem idejére biztosított. A cégvezető úgy számol, három hónap alatt rendeződhet a helyzetük. Azt mondta, az általuk működtetett egészségügyi intézmények önkormányzatait folyamatosan tájékoztatja. Kollányi közölte, hogy három potenciális szakmai befektető vizsgálja a cégét, s várható, hogy a csődvédelem ideje alatt stabilizálódik a társaság.
A pályázataiban nagyvonalú egészségügyi fejlesztéseket, racionálisabb működést, betegközpontú ellátást ígérő cégcsoport már harmadik éve veszteséges. Tavaly 1,2 milliárdos tőkevesztést könyveltek el. Az okok sokfélék: szerepe van ebben az elmaradt reformoknak, a szabályozatlan piaci helyzetből adódó hátrányoknak. Sokat nyomott a latban, hogy a magánosított intézmények finanszírozási politikája csak szavakban szektorsemleges. Erre példaként Kollányi Gábor a 13. havi bért említette, amelynek kifizetését a magánműködtetőnek vállalnia kell ugyan, de a forrását csak a közintézményeknek fizeti ki az egészségbiztosító.
Az elmaradt reformok miatt egyre idegesebb tulajdonos, az EBRD nem volt hajlandó a tőkevesztés pótlására újabb összeget mozgósítani. Ennek hírére kezdett a cégvezetés új befektetőt keresni. Jelenleg három nemzetközi cég is komolyan érdeklődik. Keresik a céget finanszírozó új bankot is.
A Népszabadság tudósítója arról érdeklődött Kiskunhalason, ahol a HospInvest üzemelteti a város kórházát, hogy mit gondol az önkormányzat a kialakult helyzetről.
– Jelzésértékűnek tartottuk az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank néhány nappal ezelőtti kiszállását a HospInvestből – mondta lapunknak Várnai László, a város polgármestere. Elmondta, hogy Kollányi Gábor már az EBRD kiszállása után jelezte neki, hogy valószínűleg csődvédelembe menekül a cég. Várnai László úgy fogalmazott, hogy „tiszta amatőrizmus”, hogy ezt nem tették meg még azelőtt, mielőtt az áprilisi OEP-finanszírozás megérkezett volna a számlájukra, hiszen így a pénzt a hitelező CIB Bank leemelhette.
A történtek miatt a kiskunhalasi kórházban a fizetéseket április elején kiadni csak azon az áron lehet, hogy az Egészségügyi Minisztérium hozzájárulásával a májusban esedékes OEP-térítésből előleget kapnak. Ez azonban nem biztosítja a kórház folyamatos működésének fenntarthatóságát. Várnai László szerint a kiskunhalasi önkormányzat ezzel együtt is eleget tesz majd egészségügyi ellátási kötelezettségének. Szeretnék, ha a HospInvest teljesíteni tudná, amit a szerződésben vállalt, de ha ez nem lehetséges, akkor a város visszaveszi a kórház üzemeltetését.

Forrás: Népszabadság Online

cimkék

hirdetés

Könyveink