hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

A HIV és a hepatitis C ugrásszerű terjedésére lehet számítani

Petícióval kezdeményezi a TASZ az önkormányzati és országos vezetőknél "belövőszobák" létrehozását a kábítószerfogyasztás ártalmainak csökkentésére.

A tűcsereprogram leállítása helyett a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet olyan "belövőszobák" létrehozását tartja szükségesnek, ahol az intravénásan drogot fogyasztók steril eszközöket használhatnának - jelentette ki a TASZ drogpolitikai szakértője csütörtökön Budapesten. Sárosi Péter a szervezet által a kábítószer-ellenes világnap alkalmából megtartott fórumon hozzátette: ez megakadályozná a "drogszemét" közterületi megjelenését, a HIV és a hepatitis C vírus terjedését, és csökkentené a túladagolások veszélyét. Ezért a TASZ petícióban kéri Józsefváros, a főváros és az ország vezetését a belövőszobák létrehozásán túl a drogfogyasztást megelőző program megvalósítására - közölte.

A szakértő azt mondta, a fővárosban és azon belül elsősorban a VIII. kerületben több ezer intravénásan drogot fogyasztó ember él. Kiemelte, hogy az elmúlt években az úgynevezett dizájnerdrogok megjelenésével lényegesen romlott a helyzet. Ugyanis miközben a korábban elterjedt heroint 3-4 alkalommal használták naponta a fogyasztók, az új drogfajtákat akár 15-ször is belövik egy nap. Ez pedig a fertőzésveszélyen túl, több drogszemetet is jelent - tette hozzá.

Kitért arra: a tűcsereprogramot működtető Kék Pont Alapítvány 2014 szeptemberétől beszünteti tevékenységét, mert a józsefvárosi önkormányzat ellehetetlenítette a működését. A tűcsere lehetőségének megszűnésével a HIV és a hepatitis C fertőzés ugrásszerű terjedésére lehet számítani, és szerinte a járvány előbb-utóbb eléri azokat is, akik nem fogyasztanak kábítószert. Ugyanakkor a tűcsere lehetőségének megszüntetése nem fogja eltüntetni a drogosokat a kerületből - mondta.

Ebben a helyzetben szobaanyolcban.org címmel létrehozott weboldalukon közzétettek egy a Józsefváros, a főváros és az ország vezetőinek címzett petíciót, amelyet mindenki aláírhat a honlapon, aki támogatja törekvéseiket. Emellett egy videofilmet is készítettek a józsefvárosi droghelyzetről, ez szintén megnézhető a felületen - mondta Sárosi Péter.

Az Európai Unió kábítószerügyi központjának (EMCDDA) 2014. évi jelentése Magyarország esetében szintén aggasztó fejleményként értékeli a szintetikus kábítószerek intravénás fogyasztásának előretörését.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink