hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Elszakadt a cérna, vége lesz a tűcserének

A hét elejétől csökkentette a kiadható steril tűk számát, és szerdánként nem nyit ki a Kék Pont Alapítvány a Józsefvárosban, s a jelek szerint szeptemberben magát a programot is befejezik.

Az alapítvány azt közölte az MTI-vel, hogy szeptembertől csak akkor tudják tovább működtetni a "hiánypótló ártalomcsökkentő" szolgáltatást, ha a jelenlegi 6 millió forintos éves alaptámogatás helyett 30 millióval támogatja a kormányzat a program működését.

Az alapítvány közölte, hogy - előreláthatólag augusztus végéig - az egy ember által cserélhető tűk számát tízről kettőre csökkentik, és a szerdánként nem lesz elérhető a szolgáltatás. Ezzel egyidejűleg, újabb szakmai egyeztetést kezdeményeznek.

Ha az állam "elkötelezi magát a nyolcadik kerületi intravénás droghelyzet hatékony kezelésére, és (...) kiemelt programként deklarálja" a tűcsereprogramot, valamint "garanciákkal biztosítja az alapműködéshez szükséges pénzügyi hátteret", a Kék Pont ősztől képes lesz folytatni a tűcserét - olvasható a közleményben. Ha ez nem történik meg szeptemberig, akkor ez a program megszűnik, és egyéb programelemeket kínálnak majd.

Az alapítvány emlékeztet: tavaly ősszel a józsefvárosi képviselő-testület úgy döntött, hogy felbontja a Kék Pont Alapítvánnyal 2010-ben kötött együttműködési szerződést. Szerinte ugyanis a Kék Pont szerződést szegett, mert nem gyűjtötte be a drogszemetet az utcáról, és ezzel fokozta a kerület lakosságát érintő járványveszélyt. Az alapítvány azzal érvelt, hogy a szemét begyűjtése az önkormányzat, a közterület-fenntartó és a Kék Pont közös feladata. Nekik csak az úgynevezett rejtett droghasználói csoportok felkutatását kellett végezniük, nem a közterületen hagyott drogszemetet begyűjteni.

Az alapítvány mostani bejelentésére a kerület is közleményt adott ki, abban megismétlik, szerintük a Kék Pont szerződést szegett, mert nem gyűjtötte be a drogszemetet az utcáról, és ezzel fokozta a kerület lakosságát érintő járványveszélyt.

Az MTI megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért és ifjúságért felelős államtitkárságát (hozzájuk tartozik a drogprevenció), de a tárca nem kívánt reagálni az új helyzetre.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés