hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

A hálapénz miatt kevés az egynapos ellátás

A szaktárca nyolcmilliárd forintos uniós támogatással igyekszik ösztönözni az intézményeket az egynapos ellátásokra – tudta meg a Magyar Idők.

Gyorsabban gyógyulnak a betegek, a kórházaknak pedig kevesebbe kerül az ellátásuk, ha egynapos sebészeti ellátásban operálják meg, akit csak lehet. Magyarországon mégis a lehetségesnél és a szükségesnél lassabban terjed ez a forma, ezért a szaktárca most egy nyolcmilliárd forintos uniós támogatással igyekszik ösztönözni az intézményeket – tudta meg a Magyar Idők.
 
Az ambulánsan végzett műtétek aránya világszerte növekvő tendenciát mutat. Dániában például az összes sebészeti beavatkozásnak 74, az USA-ban 71, százalékát végzik így, ugyanakkor Magyarországon ez az arány megállt úgy 15-18 százaléknál. A szaktárcánál ezért úgy döntöttek, hogy a kórházi ellátás tehermentesítése érdekében 8 milliárd forint eszköz- és infrastruktúra-fejlesztési támogatást nyújtanak azoknak az intézményeknek, amelyek az eddiginél több egynapos beavatkozást végeznének.

Szakértők szerint az is fellendítené a területet, ha nemcsak kórházakban, hanem önálló járóbeteg-tevékenységként is végezhetnék ezt a tevékenységet, illetve ha bővítenék az ilyen módon végezhető beavatkozások körét. Egy lapunknak nyilatkozó, neve elhallgatását kérő szakértő szerint azonban a magyarországi ellátás alakulására minden bizonnyal hatással van a paraszolvencia is, mert a páciensek ez esetben nem érzik annyira a beavatkozások súlyát, ami a hálapénz nagyságában is megmutatkozik.

Magyarországon a jogszabályok 1993 óta biztosítanak lehetőséget a legfeljebb egyéjszakás bent fekvéses sebészeti ellátásra. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár statisztikái szerint 2008 és 2015 között csaknem 238 ezer egynapos beavatkozást végeztek a kórházak, de összesen 382 ezer olyan műtétet hajtottak végre, amelyikhez nem kellett volna napokra befektetni a betegeket. A legjellemzőbb a nőgyógyászati, a plasztikai sebészeti, valamint a szürkehályog-, a szemhéj-, a sérv- és egyes urológiai operációknál, hogy még aznap hazamehet a beteg.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink