hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Egynapos körkép

A legnagyobb arányban Pest megyében végeztek egynapos ellátást 2015-ben, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében viszont csak 6,4 százalékos ezeknek az ellátásoknak az aránya. Az OEP adatait az mno.hu elemezte.

hirdetés

Jelentős eltéréseket tapasztalt az ország megyéi között az mno.hu, amikor az egészségbiztosító adataira támaszkodva azt vizsgálta, mekkora az egynapos sebészeti ellátások százalékos aránya az összes ellátáshoz képest. Kiderült, hogy Budapest 9,3 százalékkal a sor végén áll, többek között Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megye is megelőzte. Még a legjobb mutatókkal bíró Pest megyében is csupán 18,2 százalékos volt azoknak a betegeknek az aránya, akiket néhány órával a beavatkozás után hazaengedtek.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 118 ezer beteget bocsátottak el az osztályokról, csupán 8,1 ezer embert láttak el egynapos ellátás keretein belül. Ez utóbbi szám egyébként összefügghet azzal is, hogy ott Pest megyéhez képest rosszabbak a betegek szociális körülményei. Lényeges szempont, hogy van-e olyan hozzátartozó, aki a beavatkozás másnapján vissza tudja vinni kontrollra a beteget; számít, mennyire nehéz a közlekednie a lakhelye és a kórház között; valamint megfelelő körülmények között tud-e pihenni az otthonában.

A beavatkozás után néhány órával egyébként általában sérv-, szürkehályog-, szemhéj- vagy bizonyos urológiai, nőgyógyászati és plasztikai sebészeti műtéteknél mehet haza a beteg. Kiderült, hogy azt, hogy benn tartják-e a pácienst, avagy sem, a szociális helyzet mellett a hálapénz és a kórházi ágyak kihasználtsága is befolyásolja.

(forrás: MNO)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink