hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

„A gyógyszerészek döntő többsége jó ember”

Várhatóan jövő évtől elindítja az etikai auditot a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) azokban a patikákban, amelyek önkéntes alapon vállalják azt – írja a PharmaOnline.

Amennyiben a ma működő mintegy 2300 gyógyszertárból legalább ötszáz aláveti magát a bevezetést követő egy-két évben az auditnak, az nagy súllyal hathat a többi gyógyszertár gyakorlatára és a betegek megítélésére is – idézik dr. Hankó Zoltánt, a köztestület elnökét.

Szerinte 2006 és 2010 között egyetlen gyógyszerészetikai ügy sem került a kamarai testületek elé, és hasonló volt a helyzet a hatósági felügyelet alatt működő, orvosi, gyógyszerészi és szakdolgozói ügyeket „elbíráló” Országos Etikai Tanácsban is. „Pedig mindenki tudta, hogy tele vagyunk etikai problémákkal.”

Hankó paradox módon örül annak, hogy most megint vannak etikai ügyek, mert „ez azt jelenti, hogy újra kezdenek figyelni a gyógyszerészek az etikai kérdésekre”.  Ám azt is megoldandó feladatnak tartja, hogy az etikai normák ne csak a gyógyszerészt kössék. „A kódex a gyógyszerészt kötelezi, de a vállalkozását nem. Pedig a vállalkozással szemben is támaszthatók etikai követelmények, ráadásul a betegek a gyógyszerészetet döntően a patikák tevékenységén keresztül ítélik meg.” Hankó szerint pont ennek a lehetőségét teremtheti meg az etikai audit.

„A gyógyszerészek döntő többsége jó ember. Nemcsak azért választotta ezt a pályát, mert például szereti a kémiát, hanem azért is, mert benne van a segítségnyújtás iránti elköteleződés is. A gyógyszerészek akkor érzik jól magukat, ha betarthatják a szabályokat és segíthetik a rászorulót, az MGYK-nak pedig az a feladata, hogy ehhez a lehetőséget teremtse meg” – mondja Hankó Zoltán a pharmaonline.hu-n.

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés

Könyveink