hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

A gyerekkori bántalmazás egész életre károsíthatja a géneket

Öngyilkosok agyának vizsgálata alátámasztja a feltevést, hogy a gyerekkori bántalmazás megváltoztathatja a gének működését, és élethosszig tartó károsodást okozhat - közölték kanadai tudósok a brit Nature-csoport Neuroscience című szakfolyóiratában.

A kutatók egyértelmű elváltozásokat találtak az öngyilkosságot elkövetett emberek közül azoknak az agyában, akiket gyerekként bántalmaztak, azokhoz az öngyilkosságban vagy balesetben elhunytakhoz képest, akiket nem bántalmaztak kiskorukban. Ez segít megmagyarázni, hogy például a szexuális visszaélés vagy a súlyos elhanyagolás miért okoznak depressziót, más mentális egészségügyi következményeket vagy öngyilkosságot. A megállapítás egyúttal olyan kezelési módok kifejlesztéséhez is vezethet, melyek segíthetik majd az áldozatokat, hogy túljussanak fájdalmas gyerekkorukon.
Michael Meaney, a kanadai McGill Egyetem kutatója és munkatársai 36 hirtelen halállal eltávozott ember agyát vizsgálta meg. Az áldozatok közül 12-en olyan öngyilkosok voltak, akikről tudták, hogy gyerekkorukban bántalmazták őket, további 12 ember szintén önkezével vetett véget életének, ám velük kapcsolatban nem merült fel a bántalmazás ténye. A fennmaradó 12 vizsgált ember balesetben halt meg.
Bántalmazás alatt komoly fizikai bántalmazást, súlyos elhanyagolást vagy szexuális visszaélést értettek a kutatók. Tanulmányukban azon gének változásait keresték, melyek kapcsolatban vannak a stresszre adott válasz egyik legfontosabb rendszerével, az úgynevezett hipotalamusz-agyalapi mirigy-mellékvese (HPA) tengellyel.
"Az embereknél a gyerekkori bántalmazás megváltoztatja a HPA-stresszválaszokat és növeli az öngyilkosság kockázatát" - állítják most közzétett dolgozatukban a kanadai kutatók.
Meaney csoportja eltéréseket talált egy génben, az úgynevezett neuronspecifikus glukokortikoid receptorban (NR3C1). Ugyanezen a részen figyeltek meg elváltozásokat bántalmazott vagy elhanyagolt patkányoknál és más kísérleti állatoknál is.
Az említett gén aktivitása kisebb volt a gyerekként bántalmazott öngyilkos embereknél, mint a balesetben elhunytaknál, akiknél ilyen előzményről nem volt tudomása a kutatóknak. Az öngyilkosságot elkövetett másik - nem bántalmazott - csoporton belül az áldozatoknál nem találtak ilyen különbségeket.

MTI/Reuters

 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink