hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

A depresszió elektrokonvulzív kezeléséről

Az elektrokonvulzív kezelés (ECT) támogatói és használói újabb megerősítést kaptak: egy nagy retrospektív kohorsz vizsgálat szerint a súlyos depresszióban szenvedő betegeknél az ECT meggátolhatja az öngyilkosság elkövetését, írja az OTSZ Online

A vizsgálatban 27 231, kórházban fekvő férfi és 40 096, kórházban fekvő nőbeteg adatait értékelték. A résztvevők átlagos életkora 45,1 év volt (18-103 év), a betegek közül 4982-en kaptak elektrokonvulzív kezelést. Az ECT kezelés alkalmazása szignifikánsan csökkentette az öngyilkosság kockázatát és a teljes mortalitás kockázatát is, ugyanakkor nem volt hatása az öngyilkosságon kívüli, egyéb okból bekövetkező halálozás arányára.

A köznyelvben gyakran elektrosokk néven emlegetett ECT-t először dr. Ugo Ceretti olasz pszichiáter alkalmazta 1938-ban, és azóta is használják a súlyos mentális betegségekben szenvedők kezelésére. Az utóbbi 15 évben a súlyos depressziós betegek kezelésére több módszert is kipróbáltak, pl. vagus stimuláció, transzkraniális mágneses stimuláció, esketamin intranazális alkalmazása, de dr. Randall T. Espinoza (University of California, Los Angeles) és dr. Charles H. Kellner (University of South Carolina, Charleston) a New England Journal of Medicine-ben nemrégiben megjelent közleményükben azt állapították meg, hogy egyik módszer sem tudott az ECT helyére lépni a súlyos depressziós betegek kezelésében.

A cikk szerzői szerint számos vizsgálat bizonyította, hogy az ECT csökkenti az öngyilkoságok kockázatát és a kórházi felvételek számát és javítja az életminőséget. Az ECT rapidan csökkenti bizonyos betegcsoportokban a depressziós, pszichotikus, katatón tüneteket és az öngyilkossági késztetést. Az egyéb kezelésekre nem reagáló, refrakter depressziós esetek 60%-80%-a reagál az ECT-re és az összesített remissziós arány is 50%-60%.  Különösen magas válaszarányok mérhetőek pszichotikus depresszióban vagy katatóniában. Egy kezelésre refrakter schizophreniásokon végzett vizsgálatban 40%-70%-os volt az ECT hatásossága. Egyes ázsiai országokban az ECT a schizophrenia fő kezelési módja.

További részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés