hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

A Covid miatt 38 százalékkal kevesebb volt a donáció idehaza

Míg Magyarországon 2019-ben 180 donorból ültethettek át szerveket, addig 2022-ben már csak 122-ből – írja a Népszava.

Tavaly több beteg került fel a szervre várók listájára, mint ahányan lekerülhettek onnan a sikeres transzplantáció után – így érzékeltette Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat Transzplantációs igazgatója, mekkora probléma, hogy a járvány évei alatt Magyarországon mintegy 38 százalékkal csökkent a donációk száma.

A transzplantációs várólistára tavaly 451 új beteg került fel és 329 került le miután sikerült szervhez jutnia, év végén pedig még 1255-en vártak életmentő műtétjükre. 

A betegek májátültetésre háromnegyed évet, a tüdő- és szívátültetésre átlagosan egy-másfél évet, a kombinált vese- és hasnyálmirigy átültetésre két és fél évet, vesére csaknem négy évet várakoznak. Mihály Sándor szerint az utóbbiak várakozási ideje jelentősen csökkenhetne, ha többen élnének az élődonoros szervadományozás lehetőségével. Ilyen beavatkozásból tavaly 56 volt, ami az összes veseátültetések 23 százaléka. Megjegyezte: van olyan ország, ahol az élő donoros műtétek az 50 százalékot is elérik – írja a Népszava.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink