hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

A betegek életét nehezíti a törvénymódosítás

Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) szerint hátrányosan érinti a gyógyászati segédeszközöket használókat, hogy a jövőben ezen eszközök házhoz szállítását csak a forgalmazó végezheti.

A szövetség az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: a gyógyászati segédeszközt használók számára hátrányos, és ellehetetleníti a mindennapi életükhöz nélkülözhetetlen eszközök beszerzését a múlt héten elfogadott egészségügyi salátatörvény vonatkozó rendelkezése.

A jogszabály változtatott az eddigi szisztémán, ugyanis a segédeszközök házhoz szállítását csak a forgalmazó (gyógyszertár, segédeszközbolt) vagy annak alkalmazottja végezheti, az eszközök bármilyen más úton történő eljuttatását - például szállítmányozó, futár vagy posta útján - megtiltja.

A szövetség Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárnak múlt héten írt levelében kifejtette, hogy a változtatás azért is hátrányos, mert ezeknek az eszközöknek a házhoz szállítása sok tekintetben eltér a gyógyszerellátástól. Ezek nagy része nagy terjedelmű és súlyú, lényegében műszaki eszköz vagy olyan nagyobb csomag, amely több hónapra előre biztosítja egy beteg ellátását.

Az OSZ megjegyezte, hogy Magyarországon évente jelenleg körülbelül 160 ezer beteg, rászoruló jut házhoz szállítás révén a számára szükséges gyógyászati segédeszközökhöz, és nagy részük szociális otthonban él, vagy olyan helyen, ahol nem vagy csak nehezen érhető el gyógyászati segédeszközöket árusító bolt.

A közlemény szerint a vonatkozó rendelkezést előzetes szakmai egyeztetés nélkül fogadták el, és az egyik napról a másikra szünteti meg a segédeszköz-ellátás eddigi jó és hatékonyan működő formáját. Az OSZ közölte, kezdeményezte a jogszabály módosítását, a rendelkezés korrekcióját.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink