hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

Tíz pont a fejlődésért

Összefogás a rákgyógyításért

„Orvosdoktorok vagyunk, így a Délkelet-európai Kutató Onkológusok Társasága klinikai vizsgálatok gyors megvalósítását tűzte ki célul, amelyek nem a gyógyszeriparból induló tanulmányok lesznek, hanem a Társaság saját kezdeményezései és amelyek a térség sajátos problémáira keresik a megoldást. Az első ilyen vizsgálat, az emlődaganatok területén indul október 18-án” – mondta Bodoky György professzor a Budapest Deklaráció október 17-i aláírása kapcsán tartott sajtótájékoztatón. A 10 pontos nyilatkozat első passzusa szerint az emberekkel meg kell értetni, hogy a daganatos betegségek ma már nagyrészt gyógyíthatók.

A Délkelet-európai Kutató Onkológusok Társasága (South Eastern European Research Oncology Group, SEEROG) a klinikai vizsgálatokban való együttműködésen túl szeretné felvállalni annak felelősségét, hogy minél szélesebb körben kommunikálják a daganatos betegségekkel kapcsolatos, nagyon égető problémákat – fogalmazta meg a nemrég alapított szervezet budapesti tanácskozásán Bodoky György professzor, a SEEROG vezetőségi tagja. Kelet-Európai országaiban a legnagyobb feladat az onkológia területén ma a betegségek korai felfedezése, illetve megelőzése. „Mindenkinek látnia kell, hogy önmaga egyik ország sem tudja azokat a szomorú trendeket megváltoztatni, amelyek a SEEROG első felméréséből kiderültek” – magyarázta a professzor. Hozzátette: a magyar költségvetés szerencsére kissé többet áldoz az onkológiára, mint a térség többi országa, bár így is jócskán maradnak kielégítetlen igények. A 11 tagországban – Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Szerbia, Montenegro, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Románia, Oroszország, Szlovákia, Törökország – készült tanulmány eredményei szerint a rákbetegségek kezelésére fordított pénz jelentősen kevesebb (2,8–9,5%), mint az EU 15-ök országaiban (10–20%). A morbiditási és mortalitási mutatók között is óriási a különbség: a várható élettartam szempontjából a földrész nyugati és keleti részén tapasztalható közel 7 éves különbség 9–12 százalékban a daganatos betegségeknek tulajdonítható. A térség legfontosabb lemaradásai között a diagnosztikai eszközökhöz és az új kezelési módokhoz való rossz hozzáférhetőséget, a specialisták számának optimálistól való elmaradását és képzettségük színvonalának gyengeségét, továbbá az emberek daganatos betegségekkel kapcsolatos tájékozottságának hiányát említette a professzor.
A Társaság azért alakult, hogy minden lehetőséget megteremtsen a megelőzéshez, a korai felismeréshez és a gyógyításhoz – hangsúlyozta a Budapesti Deklaráció aláírása kapcsán tartott sajtótájékoztatón prof. dr. Eduard Vrdoljak (Split, Horvátország), a SEEROG elnöke. A 10 pontból álló nyilatkozat az összefogás erejét hangsúlyozva született meg: „hiába minden kutatás és felvilágosító kampány, ha nem hisszük, hogy tehetünk valamit. Egyesítsük tudásunkat, kutassunk közösen, találjunk megoldást együtt, itt helyben, Közép-Európában” – áll a Deklaráció felvezetőjében. Ami a drága onkológiai gyógyszereket illeti, a SEEROG fontos feladatának tartja olyan szakmai protokollok kidolgozását, amelyek alapján eldönthető, hogy mely beteg esetében hatékonyak a célzott terápiák. A lobbi további része, hogy akiknél vélhetően hatékony, azok kapják majd az ilyen kezelést.

Dr. Varga Zoltán

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés