hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

"Úgy élünk, mint bárki"

Egyedülálló „kísérletbe” kezdett az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (Éfoész). A Kulcs névre keresztelt programmal azt tűzték ki célul: megmutatják, hogy az értelmi fogyatékossággal élők közül nagyon sokan képesek az önálló életre – írja a Népszabadság.

A szervezet szakemberei a Lesencetomajon működő Pszichiát riai Betegek és Fogyatékosok Otthonának önként jelentkező lakói közül választottak ki három fiatalembert, hogy velük, értük bizonyítsák elképzeléseik helyességét.

A gyerekkorától állami intézményben élő 31 éves Kalányos Györgyöt és a 33 éves Iván Zoltánt, valamint a családjától kamaszként elszakadt 36 éves Lózsi Józsefet elméleti és gyakorlati képzésen felkészítették a „kinti életre”, majd tavaly áprilisban a három értelmi fogyatékos fiatalember elhagyhatta a lesencetomaji intézményt, és az Éfoész szakembereinek, mentorainak felügyeletével beköltözhetett a közeli Tapolcán egy, a város által felajánlott önkormányzati bérlakásba. Tavaly áprilisban tartották a lakásavató ünnepséget, amelynek végén Kalányos György tréfásan úgy búcsúzott a jelenlévőktől: „Hát, hármunknak csak van annyi sütnivalónk, hogy elboldoguljunk valahogy!”

Noha az elmúlt kilenc hónap azt jelzi, hogy a Kulcs program életképes és sikeres, egyelőre kétséges, lesz-e folytatás. Pedig sokáig úgy tűnt, hogy már az idén lesznek mások is, akik új életet kezdhetnek. Az Éfoész ugyanis tavaly eldöntötte, hogy a tapolcai mintára a fővárosban is lehetőséget biztosít több értelmi fogyatékos embernek az önálló életre. Uniós pénzből már sikerült is vásárolniuk egy lakást Budapesten, a Fővárosi Önkormányzat Értelmi Fogyatékosok Otthonának nyolc lakóját pedig beválasztották a programba, hogy elkezdhessék őket felkészíteni az önálló életre. Ezen a ponton azonban „fel kellett függeszteni” a programot, az egyesület ugyanis csak akadozva jut hozzá az állami támogatásához, így egyelőre nincsmiből állni a további költségeket.

Mindezek dacára – jelenti ki Balogh Fruzsina, az Éfoész szóvivője –, éppen a tapolcai eredmények, sikerekmiatt nem tesznek le a Kulcs program folytatásáról. Most abban bíznak, hogy tavasszal több olyan jogszabály jelenik meg, amelyek éppen „a nagy létszámú intézmények férőhelykiváltását segítő lakhatási formákat juttatnák plusztámogatáshoz”, megszülethetnek a törvényi keretek a tapolcaihoz hasonló rugalmas, egyénre szabott módszerekhez. Reményeik szerint így jó esély van arra, hogy Józsi, Zoli és Gyuri új, önálló élete nem egyszeri siker, hanem csak a Kulcs programsorozat kezdete lesz.

A riport a Népszabadságban

Boda András
a szerző cikkei

(forrás: Népszabadság )
hirdetés

Könyveink