hirdetés
2024. május. 09., csütörtök - Gergely.

"Rákosokon spórolnak"

A legsúlyosabb stádiumú rákkal küzdők méltányos segítség helyett megaláztatást, halálos ítélettel felérő cinikus időhúzást kapnak az Országos Egészségpénztártól, állítja az Index.

A pénzhiányos magyar egészségbiztosítás nem tud, nem hajlandó finanszírozni számos új, a nemzetközi piacon már bevált, innovatív gyógyszert. Az Országos Egészségpénztár nem finanszírozza például azokat a készítményeket, amelyek drágák ugyan, de – különösképpen az előrehaladott állapotú emlőrákos – rákbetegek számára is képesek viszonylag elviselhető mindennapokat biztosítani, és eddig soha nem látott módon növelni várható élettartamukat.

Egyes szereknél átlagosan plusz 16 hónap a túlélési előny, amely összességében akár több mint fél évtizeddel is meghosszabbíthatja a beteg életét, írja a lap.

Az OEP honlapja azt állítja, hogy az egyéni méltányossági támogatást a beteg emberek életminőségének javítása érdekében hozták létre – az orvosok jó részének, és rengeteg érintett családnak azonban mások a tapasztalatai.

A legnagyobb szükséghelyzetekben sokan nem segítséget kaptak, hanem átláthatatlan bürokráciát, méltányosság helyett megaláztatást, halálos ítélettel felérő cinikus időhúzást.

Az OEP tájékoztatása szerint a 2016-os költségvetésből különös méltánylást érdemlő körülmények esetén gyógyító-megelőző ellátásra 5,6 milliárd forint, gyógyszertámogatásra 8,1 milliárd forint és gyógyászati segédeszköz támogatásra 1,3 milliárd forint használható fel. A 2015. évi előirányzathoz képest első sorban a vényes gyógyszerek esetében volt növekedés. A felhasználható keretekben nincs előre meghatározott belső megosztás, az indoklás szerint ugyanis egy évvel előre még nem lehet tudni, hogy milyen kérelmek érkeznek be a Magyarországon még nem támogatott (sok esetben még nem is regisztrált) készítményekre.

Az OEP szerint a kiadások összetételét minden esetben a betegek igénye határozza meg. Az elutasított kérelmek aránya 2015-ben az összes kategóriában benyújtott kérelmekhez képest 10 százalék alatt volt.

A teljes cikk

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink