hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Egyre kevésbé férünk hozzá a legújabb terápiákhoz

Nehezen és egyre kevésbé férnek hozzá a magyarok a legújabb terápiákhoz – derült ki az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index gyógyszerekkel, a terápiák minőségével és elérhetőségével foglalkozó elemzéséből, melyről a NOL számol be.

Január végén tette közzé a 2015-ös Európai Egészségügyi Fogyasztói Index rangsort a stockholmi Health Consulmer Powerhouse (HCP) elnevezésű szervezet. A tanulmány országonként pontozza az egészségügy színvonalát a fogyasztók szemszögéből. Magyarország legutóbb két hellyel visszacsúszva a 27. lett a 35-ös listán, emlékeztet a lap.

Mint írja, a legrosszabbnak ítélt mutatók között van a gyógyszerek társadalombiztosítási támogatása. A WHO adatai alapján a teljes gyógyszerpiacot tekintve már csak a terápiák 49 százalékához ad támogatást az egészségbiztosító, tehát a gyógyszerek árának már több mint a felét a betegek zsebből fizetik.

Magyarországon jelenleg több mint 50 innovatív készítmény, több mint 50 új indikációban nem, vagy csak egyedi méltányossági kérelemmel elérhető. Az 50-nél több készítményből 35 új, nem támogatott hatóanyag. Van közöttük olyan készítmény, mely már több mint 1500 napja vár támogatásra.

Az elemzők megjegyzik, hogy bár a gyógyszer-innováció felgyorsult, a hosszú várakozási idő miatt Magyarországon egyes terápiás területeken egész készítmény generációk maradhatnak ki a magyar beteg gyógyítását szolgáló gyógyszerkincsből.

hirdetés

Könyveink