hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Drámai megszorítás után borzalmas gyógyszerárak jönnek

Súlyos megszorítások várhatók 2013-ban az egészségügyben. A gyógyszerkasszát drámaian megvágják – írja a Népszabadság.

Keserű csalódás éri azokat, akik azt hiszik, hogy jövőre bármi is könnyebb lesz az egészségügyben – írja a Népszabadság. Az egészségügyben jövőre sincs többletforrás béremelésekre, de még az infláció pótlásának sincs nyoma – derül ki a kormány elé kerülő költségvetési tervezetből. A lap úgy tudja, Szócska Miklós erősen küzdött, hogy 100 milliárd forint többletforrást szerezzen az ágazatnak, de az államtitkárt rossz nyelvek szerint egyszerűen kinevették.

Az egészségügyi költségvetésen belül jövőre a legnagyobb feszültség a gyógyszerkasszában lesz: az idei 277 milliárd forintos kiadás után jövőre 197-198 milliárdot terveztek. A lakossági gyógyszerfogyasztás támogatására mindössze 158 milliárd forint jut 2013-ban, ez alig több mint 43 százaléka annak a 360 milliárdnak, amit 2011-ben az egészségbiztosító gyógyszertámogatásra költött.

A lap információja szerint a "speciális beszerzésű gyógyszerkiadás" soron például jelenleg csak a veleszületett vérzékenység kezelése található; a korábban szintén erre a költséghelyre sorolt enzimpótló orvosságokat, akárcsak a többi nagyon drága terápiát, a járóbeteg-ellátás helyett a kórházakban, a fekvőbeteg-ellátás költségeinek terhére kapják meg.

A lap felteszi-e kérdést, hogy meddig tart ez, mivel több intézményvezető is jelezte, hogy az elszámolással egyre több a probléma.

(forrás: Népszabadság)
hirdetés

Könyveink