2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

20 év alatt megduplázódott a terhesség és szülés közben meghalt nők száma az USA-ban

Az Amnesty International jelentése szerint 1,7 millió nő szenved évente terhességi komplikációtól, egyharmaduk az Egyesült Államokban, ezért a szervezet felszólította Barack Obama elnököt, hogy tegyen lépéseket.
„Az anyai egészségügyi válság az USA-ban” címmel kiadott jelentés szerint a legtöbb haláleset és szövődmény a kisebbségek, a bevándorlók körében, a szegénységben élőknél és az angolul keveset vagy egyáltalán nem beszélőknél fordul elő, így ők különösen érintettek. Atlanta és Georgia számadatai szerint a fekete nők háromszor nagyobb valószínűséggel halnak meg, mint fehér társaik: 100.000 terhességet alapul véve a fehér nők halálozási aránya 9,5, míg az afro-amerikai nők esetében ez a szám 32,7.
Az össznépességre vonatkoztatva 1987-ben a 100.000 terhesség esetén 6,6 halálesetet regisztráltak, 2006-ban ez a szám már 13,3-ra emelkedett.

Ugyanakkor megjegyzi, hogy az Egyesült Államokban nagyobb az anyai halálozás kockázata, mint a többi 40 országban, beleértve szinte az összes ipari nemzetet. Különösen aggasztó a helyzet, mivel az USA többet költ az egészségügyi ellátásra, mint bármely más ország, és kiemelten kezeli a terhességhez és a szüléshez kapcsolódó kórházi költségeket – a szervezet állítása szerint 86 milliárd dollárt.

Egészségügyi dolgozók és kutatók úgy látják viszont, hogy bár az arány növekszik, összességében mégis alacsony az anyai halálozás száma. Mint mondják, ma egy tipikus kórházban körülbelül 1500 szülést vezetnek le egy évben, így gyakori, hogy halálozás nélküli a statisztika, mivel minden 6-10.000. szülésre jut egy halálozás. Mindatonáltal hangsúlyozták, ez nem jelenti, hogy nem kell foglalkozni a problémával – az arányok ilyen ütemű emelkedését mindenképp meg kell vizsgálni.

G.K. / CNN / Amnesty International

cimkék

hirdetés

Könyveink