hirdetés
2021. március. 07., vasárnap - Tamás.

Réthelyi: nincs ingyenes egészségügy, nincs ingyenes oktatás

A csodával lenne határos, ha a költségvetésből most az orvosi bérekre milliárdokhoz jutna tárcája - mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter.

Réthelyi Miklós péneteken este a HírTV  Péntek8 című műsorában-ben egyebek között arról beszélt, hogy a tárcájához tartozó ágazatok - köztük az egészségügy - csak a tervezett reformokkal fölszabaduló belső tartalékaikra számíthatnak. A miniszter mindezt a gazdasági körülményekkel magyarázta.

Mint mondta: tudomásul kell venni, hogy nincs ingyenes egészségügy, vagy ingyenes oktatás. Azt a pénzt, amiből a pedagógus illetve az orvos béreket fizetik, valahol össze kell gyűjteni. Most annyi van, amennyi van, ebből kell megvalósítani, amit lehet. Jelezte azt is, hogy hamarosan a kormány elé kerül az egészségügyi és az oktatási rendszert átalakító, konkrét lépéseket is meghatározó koncepció. Olyan, amellyel a jelen körülmények ellenére is működtethetők maradhatnak ezek a rendszerek.

A Semmelweis Tervvel eljutottak odáig, hogy az egészségügy átalakítása már 2012-ben megtakarításokat hozhat, amelyek visszaforgathatók. A jövedelmek pedig egyelőre az uniós forrásokból megnyerhető - a rezidens-ösztöndíjhoz - hasonló pályázatokkal javíthatók. Már kora ősszel meghirdetik a szakorvosi ösztöndíjakat is, amelyek elsőkörben a rezidenseket oktató gyógyítóknak jelenthet többlet bevételt.

Réthelyi Miklós hangsúlyozta azt is, hogy csak akkor juthat az egészségügy többlethez, ha azt az ország gazdasági körülményei engedik. De akkor az egészségügy biztosan prioritást élvez majd. Utalt arra, hogy nem véletlenül mutatta be a kormányfő egy évvel ezelőtt, hogy az egészségügy megmentése, rendezése a feladata. Ám egyelőre a csodával lenne határos, ha a költségvetésből most oda adnák azokat a milliárdokat, amivel biztosítható lenne, hogy az orvosok mindent feledve csak a szakmájukkal törődhetnének. Mint mondta: „bízom abban, hogy ebbe az irányba haladunk, de a legutóbbi hírem alapján nem vagyunk még ott.”

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink