hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

100 ezer forint béremelést az orvosoknak

Gyenes Géza és Pősze Lajos határozati javaslatot nyújtottak be az Országgyűlésnek az orvosok és egészségügyi szakdolgozók azonnali érdemi bér- és jövedelememelésére.

Kezdeményezésüket az egészségügyben dolgozók elvándorlásával indokolták, melynek megállítására 2011. januárjától havi nettó 100 ezer forint béremelést tartanak indokoltnak az orvosoknak és 45 ezer forint biztosítását az egészségügyi szakapparátusnak. A számítások szerint ennek megvalósítása közel 120 milliárd forint nettó kiadást jelentene éves szinten.

Az indoklás szerint az egészségügyben dolgozók a társadalom többségének megítélése szerint végzettségükhöz és munkájuk felelősségéhez képest különösen méltánytalanul alacsony bérezésben részesülnek. A társadalom többsége azzal is tisztában van, hogy ezt a helyzetet nem kompenzálja a hálapénz szégyenletes intézménye.

Ez a helyzet azt eredményezte, hogy felgyorsult mind a pályakezdő, mind a szakképesítéssel rendelkező orvosok, egészségügyi szakdolgozók elvándorlása, megindult az állami egészségügy magánszférába történő kiszerveződése, és megállíthatatlanul folytatódik az egészségügyben az utánpótlás ellehetetlenülése.

Szócska Miklós egy mai, kórházvezetőkkel és szakmai szervezetekkel tartott egyeztetésen úgy fogalmazott a bérekkel kapcsolatban: ennek a kérdésnek a kezelése csak alapszinten van benne a jövő fő irányait megfogalmazó Semmelweis-tervben, de komoly előrelépés várható a következő hetekben. Az államtitkár hozzátette hozzátette: Mindenki látja, hogy előbb a rendszer átszervezésére van szükség. Ha erősödik a kórházak közötti együttműködés, akkor azzal pénzt lehet megtakarítani, amit a munkakörülmények javítására és a bérek emelésére kell költeni.

Gyenes Géza néhány napja a 2011-es költségvetésre nyújtott be módosító javaslatcsomagot, melyben 157 milliárd forint többletet juttatna az egészségügynek: 2 miliárd forintot szán a háziorvosi rendelők felújítására, 5,5 milliárdot adna a rezidenseknek - ezzel biztosítva a Magyar Rezidens Szövetség által is említett havi 200 ezer forintos bért -, 5 milliárdot kapnának a mentők és a betegszállítók, valamint 30 milliárdot az alapellátás, további 120 milliárdot pedig a kórházak és szakrendelők.

hirdetés

Könyveink