hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

NET: krízisben a betegszállítás, alulfinanszírozott a védőnői rendszer

"Ez egy magára hagyott ágazat" - fogalmazott Bíró Ferenc, hozzátéve, a betegszállítási árak európai viszonylatban Magyarországon a legalacsonyabbak.

Kritikus helyzetben van a betegszállítás, az ágazat alulfinanszírozott, és elmaradt a betegszállítás pénzbeli és jogszabályi korrekciója - mondta el Bíró Ferenc, a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének elnöke a Nemzeti Egészségügyi Tanács (NET) soros ülése utáni keddi budapesti sajtótájékoztatón.

"Ez egy magára hagyott ágazat" - fogalmazott, hozzátéve, a betegszállítási árak európai viszonylatban Magyarországon a legalacsonyabbak.

Bíró Ferenc az egészségügyi tanács ülésén arra kérte a grémiumot: "haladéktalanul intézkedjen" az egészségügyi kormányzatnál, hogy a betegszállítás összeomlása elkerülhető legyen.

Az elnök szerint vannak tartalékok a rendszerben. Példaként említette az indokolatlan és a szociális célú szállítások visszaszorítását, továbbá kiemelte, az ágazat hatékony ellenőrzésére is szükség lenne.

A Nemzeti Egészségügyi Tanács foglalkozott a védőnői ellátással is. Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a védőnői hálózat alulfinanszírozott és jelenleg 250 betöltetlen védőnői állás van.

Úgy vélte, ahhoz, hogy többen válasszák ezt a szakmát, illetve, hogy ne legyenek pályaelhagyók, emelni kellene az oktatási keretszámokat és különböző ösztönzőket kellene a rendszerbe építeni.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink