hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

Öt perces szünettel már helyreállítható a koncentrálóképesség

A University of Sydney kutatói az Educational and Developmental Psychologist folyóiratban arról számoltak be, hogy vizsgálatuk eredménye szerint már öt perces pihenő is jelentősen javíthatja, helyreállíthatja a koncentrálóképességet.

Vizsgálatukban összesen 72 egyetemi hallgató vett részt, akiket egy időnyomásos matematikai teszttel lefárasztottak, majd három csoportba osztottak, és ismét matematikai feladatokat kellett megoldaniuk. Az első csoport egyáltalán nem kapott pihenőidőt, ennek a csoportnak az eredményei lettek a legrosszabbak, mivel nem voltak képesek kellően odafigyelni a második feladatra. A második csoportnak egy képernyőn öt percig egy ausztrál esőerdő képeit mutatták, a harmadik csoport pedig öt percig azt csinált, amit akart, de pihennie kellett (strukturálatlan szünet). Ez az utóbbi két csoport lényegesen jobban teljesített, és nem volt kimutatható közöttük szignifikáns különbség.

A kutatók megjegyzik, hogy a koncentrálóképesség visszanyerését az öt perces szünetekben a közösségi média használata megakadályozta, tehát ez nem számít valódi pihenésnek.

Forrás: Paul Ginns et al, Rest breaks aid directed attention and learning, Educational and Developmental Psychologist (2023). DOI: 10.1080/20590776.2023.2225700

Lukas Bieri képe a Pixabay-en
Lukas Bieri képe a Pixabay-en

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink