hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

 

Jöhet a lenyelhető bioakkumulátor?

A New York-i Binghamton Egyetem kutatócsoportja lenyelhető bioakkumulátort fejlesztett, amely képes megfelelő energiával ellátni az orvosi berendezéseket, írja a hvg.hu.

A csúcstechnológia módszereknek köszönhetően akár már a közeljövőben is az emberi test belsejébe juttathatók azok a parányi robotok, amelyek „helyben” gyógyíthatnak, vagy mondjuk adagolhatják a gyógyszereke. Ezt azonban egyelőre megakadályozza az, hogy nincsenek megfelelő akkumulátorok hozzájuk.

Ez a kihívás adott ötletet: a ZME Science beszámolója szerint lenyelhető bioakkumulátort fejlesztettek, amely képes megfelelő energiával ellátni az orvosi berendezéseket, közli a lap, jelezve, hogy a bioakkumulátor inaktív bacillus subtilis baktériumspórákat használ, amelyek kis mennyiségű elektromosságot tudnak termelni.

Egy bioakkumulátor jelenleg 100 mikrowatt teljesítményt tud termelni négyzetcentiméterenként. A kutatók azt tervezik, hogy tízszeresére növelik a teljesítménysűrűséget. Bár a jelenlegi bioakkumulátor csak a vékonybél belsejében helyezhető el, a kutatók szerint a jövőben hasonló bioakkumulátorokat lehet kifejleszteni a test más részeire is, írja a lap.

(forrás: hvg.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink