hirdetés
2024. november. 21., csütörtök - Olivér.
hirdetés

 

Az ultrafeldolgozott ételek fogyasztása fokozhatja a stroke és a kognitív funkcióvesztés kockázatát

A Neurology folyóiratban május 22-én jelent meg a Harvard Medical School kutatóinak cikke, amelyben a magas feldolgozottsági szintű (ultra-processed) élelmiszerek fogyasztásának egészségre gyakorolt hatásait vizsgálták.

Az eredmények szerint azoknál az embereknél, akik több ultra-feldolgozott élelmiszert, például üdítőt, chipset és pékárut/sütőipari termékeket fogyasztanak, nagyobb lehet a memória- és gondolkodási problémák, valamint a stroke kockázata. Fontos, hogy a tanulmány nem bizonyítja, hogy a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása és a memória- és kognitív problémák valamint a stroke között kauzális viszony van, csak asszociációt mutatott ki.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) meghatározása szerint “az ultrafeldolgozott élelmiszerek azok, amelyek a konyhában sohasem, vagy csak ritkán használt összetevőket, vagy olyan adalékanyag-kategóriákat tartalmaznak, amelyek funkciója az, hogy a végterméket ízletesebbé vagy vonzóbbá tegyék". Az ultrafeldolgozott élelmiszerek magas hozzáadott cukor-, zsír- és sótartalmúak, ráadásul alacsony a fehérje- és rosttartalmuk. Ide tartoznak az üdítőitalok, a sós és cukros rágcsálnivalók, snackek, a jégkrém, a hamburger, a ketchup, a majonéz, a csomagolt kenyerek és az ízesített gabonapelyhek. A feldolgozatlan vagy minimálisan feldolgozott élelmiszerek közé tartoznak a húsok, például a marha-, sertés- és csirkehússzeletek, valamint a zöldségek és gyümölcsök.

A mostani tanulmányban a kutatók több mint 30 ezer 45 éves vagy idősebb embert vizsgáltak átlagosan 11 éven keresztül, és érdekesség, hogy külön vizsgálták a fehér és fekete bőrű résztvevőket. A résztvevők kérdőíveket töltöttek ki arról, hogy az adott időszakban mit ettek és mit ittak. A kutatók úgy határozták meg az elfogyasztott ultrafeldolgozott élelmiszerek mennyiségét, hogy grammban megadott tömegüket a napi teljes bevitel százalékában fejezték ki. Az összes résztvevő közül a kutatók 14.175 embert vizsgáltak meg a kognitív hanyatlás, 20.243 személyt pedig a stroke szempontjából.

Az eredmények szerint a vizsgálat végére 768 embernél diagnosztizáltak kognitív károsodást, és 1108 személynél stroke-ot. A kognitív csoportban azok, akiknél memória- és gondolkodási problémák alakultak ki, étrendjük 25,8%-át ultra-feldolgozott élelmiszerekből fogyasztották, míg azoknál, akiknél nem alakultak ki kognitív problémák, ez az arány 24,6% volt. A stroke-csoportban azok, akik a vizsgálat során stroke-ot kaptak, étrendjük 25,4%-át ultra-feldolgozott élelmiszerekből fogyasztották, szemben azok átlagos 25,1%-os értékével, akiknél nem következett be agyérkatasztrófa.

Az életkor, a nem, a magas vérnyomás és más, a demencia kockázatát befolyásoló tényezők figyelembe vétele után a kutatók megállapították, hogy az ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának 10%-os növekedése a kognitív zavarok 16%-kal magasabb kockázatával járt együtt. Azt is megállapították, hogy a több feldolgozatlan vagy minimálisan feldolgozott élelmiszer fogyasztása a kognitív károsodás 12%-kal alacsonyabb kockázatával járt együtt.

A különböző kiigazítások elvégzését követően a kutatók megállapították, hogy az ultra-feldolgozott élelmiszerek nagyobb mértékű fogyasztása 8%-kal növelte a stroke kockázatát, míg a feldolgozatlan vagy minimálisan feldolgozott élelmiszerek nagyobb mértékű fogyasztása 9%-kal csökkentette a rizikót. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának hatása a stroke kockázatára a fekete bőrű résztvevők körében erőteljesebbnek mutatkozott: ebben a csoportban 15%-kal növelte a stroke kockázatát.

„Eredményeink azt mutatják, hogy az élelmiszerek feldolgozottsági foka fontos szerepet játszik az agy általános egészségi állapotának megőrzésében” – nyilatkozta a vizsgálatot vezető W. Taylor Kimberly. „További kutatásokra van szükség ezen eredmények megerősítéséhez és annak jobb megértéséhez, hogy mely élelmiszer-összetevők vagy feldolgozási módszerek járulnak hozzá leginkább ezekhez a hatásokhoz”.”

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Higher intake of ultra-processed foods linked to increased risk of stroke and cognitive decline

Associations Between Ultra-Processed Food Consumption and Adverse Brain Health Outcomes

Irodalmi hivatkozás:

Bhave, V. M., et al. (2024) Associations Between Ultra-Processed Food Consumption and Adverse Brain Health Outcomes. Neurology. doi.org/10.1212/WNL.0000000000209432.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink

  • learn more Balneoterápia és hidroterápia

    Magyarország termálforrásokban gazdag. Így számos természetes gyógytényezőt alkalmazunk a gyógyítás céljára. A balneoterápia...

  • learn more A hasnyálmirigy daganatai

    A hasnyálmirigy daganatai az elmúlt négy évtizedben gyakoribbá váltak, és a hasnyálmirigyrák ma már a vastagbél- és a gyomorrák után az...

  • learn more Az elsődleges gyermekorvoslás gyakorlata

    A HGYE és a PharmaMedia gondozásában készült "Az elsődleges gyermekorvoslás gyakorlata orvosi kézikönyv" egyedülálló ezen...

  • learn more Csont-, ízületi daganatok és daganatszerű elváltozások

    Az olvasó a Csont-, ízületi daganatok és daganatszerű elváltozások második teljesen új, átdolgozott...

  • learn more Álláskeresők könyve

    Hányan keresnek ma állást Magyarországon? Hányan készülnek feladni, és ami rosszabb, hányan adták, adják fel? Hiánypótló könyv magyar szerzőtől az...

  • learn more Gyógyszertámogatás

    A fejlett és közepesen fejlett országokban a gyógyszerek jelentős részét az állam, illetve az annak alrendszereként működő társadalombiztosítás...

  • learn more Hospice szakápolástan

    Az otthoni hospice ellátás egyre jobban terjed hazánkban. Jelen kötet segítséget nyújt a haldokló betegek otthoni ellátásában, ápolásában a...

  • learn more A tudatos jelenlét a függőségből kivezető úton

    Ez a hiánypótló kötet függőségben érintetteknek nyújt praktikus, minden részletre kiterjedő útmutatást a...

  • learn more Onkológiai ismeretek gyógyszerészeknek

    Az orvostudomány rohamos fejlődésével napról-napra növekednek az onkológiai ismeretek a daganatos megbetegedések számának...

  • learn more A pancreas betegségei

    Az internetről áradó legfrissebb tudományos információk birtokában jogos lehet a kérdés, hogy szükség van-e még magyar nyelvű, magyar szerzők...

  • learn more A spiritualitás pszichológiája

    Az elmúlt években a „spiritualitás” fogalma elképesztő karriert futott be mind elterjedését, mind jelentésének bővülését tekintve...

  • learn more S.O.S. Daganat! - Párbeszéd a daganatos betegségekről

    Hiánypótló interjúkötet betegeknek, hozzátartozóknak  és  orvosoknak tévhitekről, félelemről,...

  • learn more Aszklépiosztól a betegjogokig

    Tizenkét év telt el azóta, hogy a nagy fehérköpenyes varázslóra felnéző „ketteske”, a gyógyítás tárgyaként kezelt beteg az orvos...

  • learn more Nők a fájdalom árnyékában - Endometriózis

    Árvai Nóra ebben a könyvében az endometriózisról szóló legújabb kutatások mentén ír a betegségről, kóreredetről,...

  • learn more Gyermekbántalmazás

    A bántalmazott gyermekek védelme érdekében kiemelt fontosságú az esetek korai felismerése, a védő intézkedések mielőbbi megtétele. Könyv célja, hogy...

  • learn more A gyógyszerkutatás kémiája

    A gyógyszerkutatás értékteremtő folyamat, amit a legkülönbözőbb kémiai, biológiai és orvosi szak- és részterületek sokaságának...

  • learn more Infekciókontroll a bentlakásos szociális intézményekben

    Az „Infekciókontroll a bentlakásos szociális intézményekben” című könyv egy olyan hiánypótló mű,...

  • learn more Gyermekszemészet

    A könyv összegzi mindazon tapasztalatokat, amelyek az utóbbi évtizedek során felhalmozódtak a gyermekkor szemészeti betegségeinek ellátásában. A szakemberek...

  • learn more Alapvető sebésztechnika

    A nagy sikerû könyv bõvített, aktualizált második kiadása kerül a szakmai olvasóközönség elé. Új például a "Mûtõi magatartás"...

  • learn more Transzfúzió

    A könyv a hazai palettáról évek óta hiányzó munkát pótol. A vérátömlesztés a mindennapi klinikai/kórházi munka során napjainkban is gyakori (olykor...