hirdetés
2024. június. 30., vasárnap - Pál.
hirdetés

 

Az ultrafeldolgozott ételek fogyasztása fokozhatja a stroke és a kognitív funkcióvesztés kockázatát

A Neurology folyóiratban május 22-én jelent meg a Harvard Medical School kutatóinak cikke, amelyben a magas feldolgozottsági szintű (ultra-processed) élelmiszerek fogyasztásának egészségre gyakorolt hatásait vizsgálták.

Az eredmények szerint azoknál az embereknél, akik több ultra-feldolgozott élelmiszert, például üdítőt, chipset és pékárut/sütőipari termékeket fogyasztanak, nagyobb lehet a memória- és gondolkodási problémák, valamint a stroke kockázata. Fontos, hogy a tanulmány nem bizonyítja, hogy a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása és a memória- és kognitív problémák valamint a stroke között kauzális viszony van, csak asszociációt mutatott ki.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) meghatározása szerint “az ultrafeldolgozott élelmiszerek azok, amelyek a konyhában sohasem, vagy csak ritkán használt összetevőket, vagy olyan adalékanyag-kategóriákat tartalmaznak, amelyek funkciója az, hogy a végterméket ízletesebbé vagy vonzóbbá tegyék". Az ultrafeldolgozott élelmiszerek magas hozzáadott cukor-, zsír- és sótartalmúak, ráadásul alacsony a fehérje- és rosttartalmuk. Ide tartoznak az üdítőitalok, a sós és cukros rágcsálnivalók, snackek, a jégkrém, a hamburger, a ketchup, a majonéz, a csomagolt kenyerek és az ízesített gabonapelyhek. A feldolgozatlan vagy minimálisan feldolgozott élelmiszerek közé tartoznak a húsok, például a marha-, sertés- és csirkehússzeletek, valamint a zöldségek és gyümölcsök.

A mostani tanulmányban a kutatók több mint 30 ezer 45 éves vagy idősebb embert vizsgáltak átlagosan 11 éven keresztül, és érdekesség, hogy külön vizsgálták a fehér és fekete bőrű résztvevőket. A résztvevők kérdőíveket töltöttek ki arról, hogy az adott időszakban mit ettek és mit ittak. A kutatók úgy határozták meg az elfogyasztott ultrafeldolgozott élelmiszerek mennyiségét, hogy grammban megadott tömegüket a napi teljes bevitel százalékában fejezték ki. Az összes résztvevő közül a kutatók 14.175 embert vizsgáltak meg a kognitív hanyatlás, 20.243 személyt pedig a stroke szempontjából.

Az eredmények szerint a vizsgálat végére 768 embernél diagnosztizáltak kognitív károsodást, és 1108 személynél stroke-ot. A kognitív csoportban azok, akiknél memória- és gondolkodási problémák alakultak ki, étrendjük 25,8%-át ultra-feldolgozott élelmiszerekből fogyasztották, míg azoknál, akiknél nem alakultak ki kognitív problémák, ez az arány 24,6% volt. A stroke-csoportban azok, akik a vizsgálat során stroke-ot kaptak, étrendjük 25,4%-át ultra-feldolgozott élelmiszerekből fogyasztották, szemben azok átlagos 25,1%-os értékével, akiknél nem következett be agyérkatasztrófa.

Az életkor, a nem, a magas vérnyomás és más, a demencia kockázatát befolyásoló tényezők figyelembe vétele után a kutatók megállapították, hogy az ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának 10%-os növekedése a kognitív zavarok 16%-kal magasabb kockázatával járt együtt. Azt is megállapították, hogy a több feldolgozatlan vagy minimálisan feldolgozott élelmiszer fogyasztása a kognitív károsodás 12%-kal alacsonyabb kockázatával járt együtt.

A különböző kiigazítások elvégzését követően a kutatók megállapították, hogy az ultra-feldolgozott élelmiszerek nagyobb mértékű fogyasztása 8%-kal növelte a stroke kockázatát, míg a feldolgozatlan vagy minimálisan feldolgozott élelmiszerek nagyobb mértékű fogyasztása 9%-kal csökkentette a rizikót. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának hatása a stroke kockázatára a fekete bőrű résztvevők körében erőteljesebbnek mutatkozott: ebben a csoportban 15%-kal növelte a stroke kockázatát.

„Eredményeink azt mutatják, hogy az élelmiszerek feldolgozottsági foka fontos szerepet játszik az agy általános egészségi állapotának megőrzésében” – nyilatkozta a vizsgálatot vezető W. Taylor Kimberly. „További kutatásokra van szükség ezen eredmények megerősítéséhez és annak jobb megértéséhez, hogy mely élelmiszer-összetevők vagy feldolgozási módszerek járulnak hozzá leginkább ezekhez a hatásokhoz”.”

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Higher intake of ultra-processed foods linked to increased risk of stroke and cognitive decline

Associations Between Ultra-Processed Food Consumption and Adverse Brain Health Outcomes

Irodalmi hivatkozás:

Bhave, V. M., et al. (2024) Associations Between Ultra-Processed Food Consumption and Adverse Brain Health Outcomes. Neurology. doi.org/10.1212/WNL.0000000000209432.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink