hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.
hirdetés

 

AI a szívműködés értékelésében

Egy randomizált vizsgálatban a mesterséges intelligencia pontosabban értékelte a bal kamrai ejekciós frakciót, mint a szonográfusok, írja az OTSZ Online.

A Nature-ben online április 5-én megjelent közleményben a szerzők azt írják, hogy több mint 3500 echokardiográfiás vizsgálat kiértékelésekor a kardiológusok a mesterséges intelligencia által meghatározott értékek 16,8%-át, míg a szonográfusok által meghatározott értékek 27,2%-át korrigálták.

A kutatók egy másik intézményben 2019-ben végzett echokardiográfiás vizsgálatokat mesterséges intelligencia, illetve szonográfusok bevonásával értékeltették, majd e kezdeti értékeléseket kardiológusokkal ellenőriztették. Random módon 1740 echokardiográfiás vizsgálat értékelését bízták az AI-re, 1755 értékelésére pedig szonográfusokat kértek meg. A betegek átlagéletkora 66 év volt; 57%-a nő volt; és 58%-uk nem spanyol származású fehér volt; 14%, fekete; 12%, spanyol; 8%, ázsiai; és 8%, egyéb vagy ismeretlen.

Az elsődleges végpont az volt, hogy mekkora a bal kamrai ejekciós frakció (LVEF) kezdeti (AI vagy szonográfus által megadott) értéke és a végső (kardiológus által megadott) értéke közötti különbség a lényeges (5%-nál nagyobb) változásokat mutató vizsgálatok aránya alapján. Ezenkívül az egyes vizsgálatok befejezése után a kardiológusokat arra is megkérték, próbálják kitalálni, hogy szonográfus vagy mesterséges intelligencia végezte-e el a kezdeti értelmezést. Erre a kérdésre a kardiológusok nem tudtak pontos választ adni, a vizsgálatok 32,3%-ánál becsülték meg helyesen a kezdeti értékelési módszert, 24,2%-ban tippeltek helytelenül, és 43,4%-ban voltak bizonytalanok.

A kezdeti és a végső értékelés közötti lényeges változások aránya a mesterséges intelligenciával végzett értékelések 16,8%-ában, a szonográfusok által végzett értékelések esetén 27,2%-ában tértek el a kardiológusok értékelésétől, tehát a kardiológusok gyakrabban értettek egyet az AI kezdeti értékelésével. Az LVEF kezdeti és végső értékelése közötti átlagos abszolút különbség 2,79% volt az AI esetén, a szonográfusok esetén pedig 3,77%. Az átlagos abszolút különbség a korábbi és a végső (kardiológus) értékelések között 6,29% volt az AI-nál és 7,23% a szonográfusoknál.

További részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink