hirdetés
2024. július. 24., szerda - Kinga, Kincső.
hirdetés

 

Három év kevés a fokozatszerzésre

A piac nem fizeti meg a PhD-t

A különböző doktori iskoláknak 3000 államilag finanszírozott doktorandusza van, a többi mintegy ötezer hallgató saját zsebből, illetve egyéb forrásokból finanszírozza tanulmányait. A PhD megszerzése azonban nem jelent előnyt a piacon, és nem jár több fizetéssel sem.

Magyarországon a hároméves, szervezett doktori képzés általában nem elég a PhD-nek nevezett tudományos fokozat megszerzéséhez, az országos átlag öt-nyolc év között mozog. Ennek okai nem egyedül a képzés minőségében, hanem nagymértékben az egyetemek doktoranduszokhoz való viszonyában keresendők. „A doktoranduszok sok helyen ingyen munkaerőként vannak számon tartva. Szinte kötelezően vesznek részt az oktatásban – miközben a törvényi háttér nem teszi azt kötelezővé –, valamint adminisztrációs feladatokat is ellátnak, tananyagokat dolgoznak ki, a doktori témájukhoz nem feltétlenül kötődő kutatásokban vesznek részt" – állítja Lasztovicza László, a Doktoranduszok Országos Szövetségének elnöke. Mindezért nem sokat kapnak. Az ösztöndíj ez év elejétől 93 ezer forint, ami évek óta veszít értékéből. Noha magasabb, mint a hallgatói ösztöndíj, nem elég a megélhetésre.
Egy tavaly decemberi kormányhatározat értelmében az idén összesen 981 új ösztöndíjast vehetnek fel a hazai doktori iskolák – a helyeket az Országos Doktori Tanács osztja el –, ezen belül azonban a bölcsész és társadalomtudományi szakokra legfeljebb 320 hallgató kerülhet, ami esetükben 20 százalékos visszaesést jelent. Helyettük több mérnök és természettudós juthat be.

 

Forrás: Népszabadság

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink