Édesítőszerek: hosszú távon károsíthatják az agyi funkciókat
A Neurology orvosi folyóiratban 2025. szeptember 3-án megjelent tanulmány szerint bizonyos cukorhelyettesítők váratlan következményekkel járhatnak a hosszú távú agyi egészségre, írja a Portfolio.
A kutatás hét alacsony vagy nulla kalóriás édesítőszert vizsgált, és megállapította, hogy a legnagyobb mennyiségben fogyasztók gondolkodási és memóriakészségei gyorsabban romlottak, mint azoké, akik a legkevesebbet fogyasztották. A vizsgált mesterséges édesítőszerek az aszpartám, szacharin, aceszulfám-K, eritrit, xilit, szorbit és tagatóz voltak, amelyek főként ultrafeldolgozott élelmiszerekben találhatók, mint az ízesített vizek, üdítők, energiaitalok, joghurtok és alacsony kalóriatartalmú desszertek.
A tanulmányban 12 772 brazil felnőtt vett részt, átlagosan 52 éves korral, akiket átlagosan nyolc évig követtek. A résztvevők a vizsgálat kezdetén kérdőíveket töltöttek ki étrendjükről, részletezve, mit ettek és ittak az elmúlt évben. A kutatók három csoportba osztották őket a fogyasztott mesterséges édesítőszerek mennyisége alapján. A legalacsonyabb csoport napi átlagosan 20 milligrammot (mg/nap), míg a legmagasabb csoport napi átlagosan 191 mg-ot fogyasztott. Az aszpartám esetében ez a mennyiség egy doboz diétás üdítőnek felel meg. A szorbit fogyasztása volt a legmagasabb, napi átlagosan 64 mg-mal.
A résztvevők kognitív teszteket végeztek a vizsgálat elején, közepén és végén, hogy nyomon kövessék a memória, a nyelvi és gondolkodási készségek változását.
A tesztek olyan területeket értékeltek, mint a verbális folyékonyság, a munkamemória, a szófelidézés és a feldolgozási sebesség. Figyelembe vettek más tényezőket is, így az életkort, nemet, a magas vérnyomást és szív- és érrendszeri betegségeket. A kutatók megállapították, hogy a legtöbb édesítőszert fogyasztók 62%-kal gyorsabb hanyatlást mutattak az általános gondolkodási és memóriakészségekben, mint a legkevesebbet fogyasztók. Ez körülbelül 1,6 évnyi öregedésnek felel meg, írja a Portfolio.