A menopauza utáni fogyás csökkenti a mellrák rizikóját
Azok a nők, akik a változókort követően a fogyás mellett döntenek, és ezt következetesen végre is hajtják, akár harmadával is csökkenthetik a melldaganat-rizikójukat.
- Mennyi rostot kellene fogyasztani a krónikus kórképek prevenciója céljából?
- Feldolgozott húsfélék és a mellrák kockázata
- Emelkedett a várható élettartam Európában, de döbbenetesek a rákstatisztikák
- Az alkohol növeli a mellrák kockázatát
- Éjszakai munka: mégsincs mellrák-kockázat?
- Milyen a hatékony rákmegelőzés?
A változókor sok nő számára egyet jelent a hízással, ami ráadásul a plusz zsír kedvezőtlen eloszlásával társul. A viszcerális elhízás tipikus ebben az életszakaszban. Ismert ugyanakkor, hogy a hasi elhízás nem csak a metabolikus szindróma egyik fő ismérve, hanem egyes nőgyógyászati tumorok és a mellrák előfordulásának a gyakoriságát is kedvezőtlenül befolyásoló tényező.
Nem elég fogyni, az elért testtömeget meg is kell tudni tartani!
Atlantai kutatók 10 korábbi prospektív kohorsz vizsgálat eredményeinek az összegzésével keresték a választ arra, hogy miként hat a posztmenopauzális fogyás a melldaganat előfordulási gyakoriságára.
Az összesen 180885 túlsúlyos vagy elhízott, hormonpótló terápiában nem részesülő nő (életkor ≥ 50 év) bevonásával végzett elemzésből kiderült, hogy a nyomon követés átlagosan 10 éve alatt 6930 nőnél diagnosztizáltak invazív melldaganatot.
Ha a nőknek sikerült az első 5 évben a testtömegüket csökkenteni, és az elért csökkenést az azt követő 5 éven keresztül fenn is tudták tartani, akkor jelentősen ritkábban betegedtek meg mellrákban, mint a tömegüket stabilan tartó (± 2 kg eltérés engedélyezett) társaik.
Minél többet fogy, annál ritkábban fordul elő a mellrák
A fogyás és a mellrák-rizikó csökkenése közötti kapcsolat „dózisfüggőnek” bizonyult, ami epidemiológiai vizsgálatoknál ok-okozati kapcsolatra utal.
Azoknál, akik 2,0-4,5 kg-nyit fogytak, 18 százalékkal csökkent a melldaganat rizikója, míg a 4,5-9,0 kg közötti testtömeg-csökkenés már 25 százalékkal redukálta a kockázatot.
A 9,0 kg-nál több fogyás bizonyult a legeredményesebbnek, 32 százalékkal téve ritkábbá a mellrák előfordulását.
Azok, akik viszonylag jelentős fogyást értek el, de azt nem tudták hosszabb távon át (5 év) megtartani (de a vizsgálat végére sem lett a testtömegük magasabb, mint az a vizsgálat kezdetén volt), csak kisebb kockázatcsökkentést értek el.
(Forrás: JNCI)