hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

 

Tudomány

A magas vérnyomás új hajlamosító tényezőjét fedezték fel

A magas vérnyomásban szenvedő betegekben kevesebb van bizonyos vérzsírokból – állapították meg német kutatók.  Megfelelő termékeket fogyasztva azonban ez orvosolható, a vérnyomás pedig csökkenthető
A drezdai orvosi egyetem és a Max Planck Molekuláris Sejtbiológiai és Genetikai Intézet kutatói hibrid tömegspektrométerrel elemezték olyan betegek vérzsírjait, akik elhízottak voltak, magas volt a vércukorszintjük, anyagcserezavarral küszködtek és/vagy magas volt a vérnyomásuk.
 
A magas vérnyomásban szenvedők mindegyikénél kórosan alacsony volt a vérzsírok egy bizonyos csoportjának, az éter-lipideknek a szintje, elsősorban az éter-foszfatidilkolinoké és az éter-foszfatidil-etanolaminoké. Tervszerű étkezéssel azonban a hiányt pótolni lehet. Csökkent e betegekben a szabad koleszterin szintje is. A lipidösszetétel fenti változásai rutin laboratóriumi viszgálattal nem mutathatók ki.
 
A zsírháztartás egyensúlyát a szójababban, pórsáfrányban, tojásban és halikrában gazdag táplálkozás állíthatja helyre, amely egyúttal a vérnyomást is a normál érték felé tereli – közölték a kutatók a Die Welt című német lap internetes kiadása szerint.
 
Az orvosok közlése alapján az ipari országok népességének 10–50 százalékát érinti az artériás hipertónia, azaz a tartósan 140/90 feletti vérnyomás. Ennek különféle kiváltó okai lehetnek, a hormonháztartás vagy a szív-érrendszer zavara éppúgy, mint a múltbeli vesebántalmak. A betegség hosszú távú következményei a koszorúerek elmeszesedésétől kezdve a szívinfarktusokon és veseelégtelenségen át egészen a szélütésig terjednek.

Forrás: MTI; PLoS One

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink