Tudomány
A magas vérnyomás új hajlamosító tényezőjét fedezték fel
A magas vérnyomásban szenvedők mindegyikénél kórosan alacsony volt a vérzsírok egy bizonyos csoportjának, az éter-lipideknek a szintje, elsősorban az éter-foszfatidilkolinoké és az éter-foszfatidil-etanolaminoké. Tervszerű étkezéssel azonban a hiányt pótolni lehet. Csökkent e betegekben a szabad koleszterin szintje is. A lipidösszetétel fenti változásai rutin laboratóriumi viszgálattal nem mutathatók ki.
A zsírháztartás egyensúlyát a szójababban, pórsáfrányban, tojásban és halikrában gazdag táplálkozás állíthatja helyre, amely egyúttal a vérnyomást is a normál érték felé tereli – közölték a kutatók a Die Welt című német lap internetes kiadása szerint.
Az orvosok közlése alapján az ipari országok népességének 10–50 százalékát érinti az artériás hipertónia, azaz a tartósan 140/90 feletti vérnyomás. Ennek különféle kiváltó okai lehetnek, a hormonháztartás vagy a szív-érrendszer zavara éppúgy, mint a múltbeli vesebántalmak. A betegség hosszú távú következményei a koszorúerek elmeszesedésétől kezdve a szívinfarktusokon és veseelégtelenségen át egészen a szélütésig terjednek.