2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Van, ahol megéri

Az egészségügybe fektetnek a cseh milliárdosok; további bővülést terveznek a magánegészségügyi szereplők, írja a Figyelő.

Cseh milliárdosok kórházakat vásárolnak, néhányan még újak építését is tervezik, írja a Hospodarske noviny (HN) nyomán a Figyelő.

Andrej Babis, aki ma a Cseh Köztársaság pénzügyminisztere, a SynBiol nevű társaságon keresztül a mesterséges megtermékenyítés legjobb műhelyébe, a hartenbergi kórházba ruházott be, és tulajdonában áll két poliklinika is. Ez év februárjában, amikor egy összeférhetetlenségi törvény hatályba lépett, a tulajdonjogot egy alapítványnak adta át.

Egy másik cseh milliárdos, Dospiva „Penta” nevű vállalkozása az egyik legnagyobb magánkórház-hálózatot, a "Nemos"-t vásárolja fel, amelynek éves forgalma egymilliárd korona körül van. A vételár a cég 90 százalékának üzletrészéért több száz millió korona lesz. Napirenden van két további kórház kivásárlása is. A „Penta” Szlovákiában is a legnagyobb magán egészségügyi szolgáltatók egyike és tíz kórháza van Lengyelországban is.

Az egészségügy valamennyi nagy szereplője további bővülést tervez. Emiatt egyre nehezebb magán-kórházat vásárolni, az állami tulajdonban lévők eladását pedig nem tervezik.

Más cseh üzletemberek is építenek egészségügyi létesítményeket, írja a HN és Rene Holecek példáját említi, aki korábban egy szállítási vállalat, az AWT vezetője volt. Rene Holecek, aki jelenleg a Ceska zbrojovka fegyver-gyártó vállalat tulajdonosa a délkelet-moraviai Uhersky Brod-ban, gyára mellett egy poliklinikát épít alkalmazottai számára. Ha ez a kísérleti projekt beválik, Holecek más ipari üzemek mellett is hasonló intézményeket létesít.

(forrás: Figyelő)
hirdetés

Könyveink