2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Romlottak a betegelégedettségi mutatók idehaza

Az OECD, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet egészségügyi adatokat összegző kiadványát szemlézte az Economx.

Az OECD-országok többségében az emberek 67 százaléka elégedett volt azzal, hogy a lakóhelyén megfelelő egészségügyi szolgáltatás áll a rendelkezésre. A Svájcban és a Belgiumban élők voltak a legelégedettebbek 90 százalék feletti mutatóval, míg a lakosság kevesebb mint 50 százaléka volt elégedett az egészségügyi szolgáltatásokkal Magyarországon, Görögországban, Chilében, Kolumbiában – idézi a kiadványt az Economx.

A születéskor várható élettartam Japánban, Svájcban és Koreában a legmagasabb, itt a lakosság többsége megéli a nyolcvanadik születésnapját is, ez is kiderül az OECD egészségügyi évkönyvéből, ami 27 tagországra fókuszál. A sereghajtók között van Lettország, Litvánia, Magyarország és a Szlovák Köztársaság is, ahol a várható élettartam 75 év alatt van.

A szív-és érrendszeri betegségek - szívroham, stroke, magas vérnyomás - voltak 2021-ben a legtöbb OECD-országban a halálozás fő okozói. A tagállamokban az összes beteghalál harmada utóbb említett betegségek miatt következett be.

Litvániában például 395 szív-és érrendszeri betegség miatt bekövetkezett halálozás jutott 100 ezer lakosra, de Lettországban, Magyarországon, Mexikóban és az USA-ban is hasonló adatokat mértek. Korea, Japán, Franciaország és Hollandia viszont jól teljesített, itt voltak a legalacsonyabbak a szív-és érrendszeri halálozási mutatók.

(forrás: Economx)

cimkék

hirdetés

Könyveink