2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Orvosi vészhelyzetet hirdettek az USA-ban

Húsz év óta először ismét maláriás megbetegedéseket észleltek az egyesült államokbeli Florida és Texas államokban, közölte helyi idő szerint hétfőn az amerikai Betegségellenőrzési és -megelőzési Központ (CDC).

Floridában négy, Texasban pedig egy fertőzöttet azonosítottak két hónapon belül. A CDC figyelmeztetésében kiemelte, hogy a malária megjelenését "orvosi vészhelyzetként" kezelik, és a gyanús tüneteket mutató pácienseket sürgősen ki kell vizsgálni. A közleményben ugyanakkor azt is hozzátették, hogy a malária kockázata továbbra is alacsony az Egyesült Államokban, és az érintettek túlnyomó többsége, 95 százaléka valamilyen afrikai utazás során fertőződött meg.

A floridai hatóságok riasztást adtak ki a szúnyogok által terjesztett betegség miatt, és azt tanácsolták az embereknek, hogy eresszék le a vizet a medencéikből, ellenőrizzék, hogy az ablakaik jól zárnak-e, illetve használjanak szúnyogirtó szereket.

Texasban szintén figyelmeztetést adtak ki, és felhívták az orvosok figyelmét, hogy a gyanús tünetekkel jelentkező betegektől feltétlenül kérdezzék meg, merre jártak, utaztak-e esetleg olyan területre, ahol maláriával fertőződhettek meg, adta hírül az MTI nyomán az ATV honlapja.

Mohamed Nuzrath képe a Pixabay-en
Mohamed Nuzrath képe a Pixabay-en

(forrás: MTI, ATV/MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink