2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Módosítottak a halál közelébe jutottak kezelésének szabályain Hollandiában

A súlyos demenciában szenvedők eutanáziája előtt az orvosok altatót keverhetnek a páciensek ételébe vagy italába, ha fennáll a lehetősége, hogy zavarttá, agresszívvá, zaklatottá válnak, írja a 24.

Az eutanáziával kapcsolatos esetek felülvizsgálatáért felelős bizottság azt követően írta át a vonatkozó szabályokat, hogy egy idősotthon korábbi orvosa ellen vádat emeltek, amiért 74 éves betege kávéjába altatót tett a halálos injekció beadását megelőzően, írja a a Guardian nyomán a lap.

Marinou Arends korábban arról kapott írásos felhatalmazást a betegtől, hogy akkor szeretne meghalni, amikor elérkezettnek látja rá az időt, de a vád szerint ezt nem várta ki. Áprilisban a legfelsőbb bíróság mégis felmentette, mert a páciensnek már nem volt megfelelő az ítélőképessége, és mivel a körülmények nem egyeztek a várt forgatókönyvvel, az orvosnak a neki kiadott előzetes irányelveket kellett követnie.

Az esetet követően a bizottság módosított az érvényben lévő szabályozásokon. Ennek értelmében ha egy eutanáziát választó beteg súlyos demenciával küzd, az orvosnak nem kötelező egyeztetnie vele, hogy mikor segíti őt a túlvilágra.

evangelikus.hu
evangelikus.hu

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink