2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Kötelező rögzíteni az orvos-beteg találkozók hanganyagát Moszkvában

A moszkvai egészségügyi minisztérium szerint a beszélgetések rögzítése javítani fogja az orvos-beteg kommunikációt, írja a 444.hu.

December 28-án életbe lépett egy új rendelet Moszkvában, miszerint (a fogorvosokon kívül) minden orvosoknak kötelező hangfelvételt készítenie a betegeikkel folytatott beszélgetéseikről, írja a 444.hu. A helyi hatóságok szerint az orvosok már megkaptak minden szükséges eszközt ahhoz, hogy hangfelvételeket készíthessenek.

A moszkvai egészségügyi minisztérium rendeletének értelmében a betegek nem tehetnek semmit a hangfelvételek ellen. A minisztérium szerint, ha minden úgy működik, ahogyan azt ők előírták, akkor az újonnan bevezetett szabály nem sérti a moszkvai betegjogi titoktartást. A felvételeket legfeljebb egy hónapig tárolják, és nem lehet őket visszavezetni konkrét esetekhez. Így nem lehet majd azonosítani sem az orvost, sem a pácienst. Az orvosok azonban ellenzik a rendeletet, hisz nem etikus belehallgatni egy harmadik félnek az orvos és beteg beszélgetésébe.

Az eljárás bevezetésére azért volt szükség, mert panaszokat kaptak arról, hogy az orvosok nem bánnak jól a betegeikkel, és a betegek sem adják meg mindig a kellő tiszteletet a szakembereknek. A hivatal szerint a város összes klinikája kapott iránymutatásokat arra vonatkozóan, hogy kell az odaérkezőkkel megfelelően bánni és beszélni. Az ellenőrzés úgy zajlik majd, hogy minden intézmény főorvosa találomra kiválaszt a hangfelvételek közül néhányat, amit egy erre a feladatra kiképzett dolgozó fog meghallgatni, majd értékelni. Ha ő úgy ítéli meg, hogy az adott orvos nem megfelelő hangnemben beszélt a pácienssel, akkor erről adhat visszajelzést az adott szakembernek.

A hivatal szerint nem azért vezették be a szabályt, mert konkrét panaszokat szeretnének kivizsgálni, ahogy azért sem, hogy a hangfelvételek bizonyítékul szolgálhassanak egy-egy perben. Arról még nincs információ, hogy Moszkván kívül más városokban is bevezeti-e az egészségügyi tárca az új szabályt.

(forrás: 444.hu)
hirdetés

Könyveink