2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

Kétmillió forint értékű díj a szakorvosoknak

Prof. dr. Bódis Józsefet, az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriumi elnökét, a Richter Érdemérem zsűritagját a Weborvos kérdezte.

Miért vállalta, hogy részt vesz a Richter Érdemérmet odaítélő zsűriben?

A Richter számos olyan programot indít, amelyet bárki örömmel támogat. Ráadásul, amikor orvosok elismeréséről van szó, különösen lelkes az ember. Hiszen azon kívül, hogy ez egy gyönyörű hivatás, minden elismerő szó, minden dicséret, minden kitüntetés megerősíti az orvost abban, hogy annak idején jól választott, hogy nagyszerűen végzi a munkáját. A szakma legjobbjai, akik kiérdemlik a betegek és olyan nagy presztízsű intézmények elismerését, mint a Richter példát is mutathatnak. Nem véletlen, hogy kitüntetés mottója „Honos alit artes”, vagyis az elismerés táplálja a tudományt.

A pályázatot 3 kategóriában hirdették meg. Ön szerint is fontos, hogy a szakorvosok jobban kommunikáljanak, nagyobb hangsúlyt fektessenek a megelőzésre és a napi munka mellett tudományos, illetve innovatív tevékenységet is folytassanak?

Egy orvosnak mindig felkészültnek kell lennie, ezért folyamatosan képeznie kell magát. Jó esetben kreatív módon, úgy, hogy egy váratlanul felmerülő, általa észlelt problémára is választ tudjon adni. Ez a terület már érinti a kutatást, az innovációt. Nagyon fontos az is, hogy ha egy orvos találkozik egy beteggel, közérthető módon világítsa meg a pácienst érintő problémát, a megoldási lehetőségeket. Természetesen az a legjobb, ha minderre nincs szükség, mivel megelőztük a bajt. Ezt az elsődleges megelőzést a legnehezebb megérteni, hiszen egy ismeretlen jövővel szemben kell küzdeni. Ha már bekövetkezett a baj, de még nem súlyos, akkor is fontos, hogy minél előbb azonosítsuk a betegséget és adekvát módon kezeljük. Ha már elhatalmasodott a kór, akkor is nagyon fontos, értsük, mi miért történik, ahogy a gyógyulás után is elengedhetetlen, hogy felfogjuk, milyen lépések szükségesek a teljes felépüléshez. Ez kommunikáció nélkül nem megy!

Pontosan kik pályázhatnak?

A díjra pályázhat minden aktív klinikai szakágban szakorvosi képesítéssel Magyarországon tevékenységet folytató szakorvos. Közülük, ahogy már szó volt róla, három kategóriában hirdetünk győztest: az év leghatékonyabb betegkommunikációját folytató szakorvosa, az év legjobb prevenciós gyakorlatát folytató szakorvosa és az év legkiemelkedőbb tudományos vagy innovációs munkáját végző szakorvosa kap kitüntetést. Egyébként a háziorvosok és a szakorvosok után a jövőben a gyógyszerészeket is szeretné díjazni az érdemérmet alapító Richter.

A teljes interjút a Weborvos közli.

(forrás: WebOrvos)
hirdetés

Könyveink