2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

Határok nélkül!

Az Európai Bizottság irányelvjavaslatot fogadott el július 2-án azzal a céllal, hogy az európai betegek könnyebben érvényesíthessék a határokon átnyúló egészségügyi ellátásra vonatkozó jogaikat. Bár az Európai Bíróság egyedi esetekre vonatkozóan számos ítéletében egyértelműen megerősítette, hogy a betegeknek jogukban áll az egészségügyi ellátást más tagállamban igénybe venni és otthon visszatéríttetni, továbbra is nagy a bizonytalanság abban a tekintetben, hogy az ítélkezési gyakorlat tartalmát miként lehet általánosabban alkalmazni - állapította meg a bizottság, és hangsúlyozta, hogy javaslatával jogbiztonságot kíván teremteni a kérdésben.

Az Európai Bizottság által most javasolt irányelve szerint a betegeknek jogukban áll külföldön igénybe venni egészségügyi ellátást, és annak a költségét olyan mértékben térítik vissza számukra, mintha az ellátást saját országukban vették volna igénybe. E mellett a bizottság szorgalmazza az európai együttműködést a határokon átnyúló egészségügyi ellátás területén is. Kitér az európai referenciahálózatok kialakításának támogatására, azzal a céllal, hogy e hálózatok önkéntes alapú együttműködést kínáljanak a különböző tagállamok egyes területekre szakosodott egészségügyi központjainak. Ez az együttműködés a betegek számára is előnyökkel járhat azáltal, hogy megkönnyíti a hozzáférést a speciális egészségügyi szakellátáshoz. Hasznos lehet az egészségügyi rendszerek számára is, hiszen elősegíti a források hatékony felhasználását, például a ritka betegségek kezelésében.
    Az irányelv javaslata hangsúlyozza, hogy az információs és kommunikációs technológiák rendkívül jelentős szerepet játszhatnak az egészségügyi ellátás minőségének, biztonságának és hatékonyságának javításában. A brüsszeli bizottság jelenleg is támogat már meglévő "e-egészségügyi" projekteket, amelyek nagy kórházak által kisebb helyi egészségügyi egységek számára nyújtott táv-szakellátásra irányulnak. Hiányoznak azonban az olyan közös előírások és szabványok, melyek felhasználhatóak különböző rendszerekben és különböző tagállamok között. Az irányelv segíti ezek létrehozását.
    A tervezet mellett a brüsszeli bizottság két kezdeményezést is tett azzal a céllal, hogy biztonságosabb és jobb minőségű ellátást kapjanak azok, akik orvosi segítségre szorulnak, mialatt külföldre látogatnak vagy ott élnek. Az egyik az elektronikus egészségügyi nyilvántartó rendszerek határokon átnyúló együttműködési képességéről szóló ajánlás, a másik pedig a Smart Open Services (Intelligens Nyílt Szolgáltatások, röviden: SOS) tervezet.
    Az ajánlás olyan alapelvekkel és iránymutatásokkal kívánja ellátni a tagállamokat, amelyekkel biztosítható, hogy az orvosok elérjék az általuk kezelendő betegekre vonatkozó alapvető információkat, függetlenül attól, hogy ezek az információk Európa mely részéről származnak.
    Az Európai Bizottság társfinanszírozásában, 12 tagállamnak és e tagállamok ágazati szereplőinek támogatásával megvalósuló SOS lehetővé fogja tenni, hogy az egészségügyi dolgozók elektronikus úton hozzáférjenek más uniós országokból érkező betegek meghatározott egészségügyi adataihoz, például ahhoz, hogy éppen milyen gyógyszereket szednek. Az SOS a következő 3 évben több mint 22 millió euró támogatást kap, s ebből 11 millió eurót az Európai Bizottság versenyképességi és innovációs programja fedez.
    Bár számos tagállamban vezetnek elektronikus egészségügyi nyilvántartást, e nemzeti rendszerek sokszor nem képesek egymással kommunikálni. Az új projekt biztosítani kívánja az elektronikus egészségügyi információk nyelvtől és technológiai szinttől független kompatibilitását, anélkül, hogy egész Európára kiterjedő közös rendszert kellene létrehozni. Így lehetővé válik, hogy az egészségügyi dolgozók elektronikus úton hozzáférjenek a külföldi betegek adataihoz, saját nyelvükön, eltérő technológiák és rendszerek felhasználásával. Arra is lehetőség lesz, hogy a gyógyszertárak elektronikusan feldolgozzák a más tagállamban felírt vényeket, és így az Unión belül utazó betegek pontosan azt a gyógyszert kapják meg, amelyre nélkülözhetetlen szükségük van.
    Az SOS nemzeti kezdeményezésekre épül, és Ausztria, a Cseh Köztársaság, Dánia, Nagy-Britannia, Franciaország, Görögország, Hollandia, Németország, Olaszország, Spanyolország, Svédország, valamint Szlovákia közvetlen részvételével zajlik. Az elektronikus adatrögzítés önkéntes lesz, továbbá kizárólag az érintett állampolgár kérésére történik, tiszteletben tartva személyes adatainak védelméhez való jogát. Noha a rögzítendő adatok köréről még csak ezután születik megállapodás, az egészségügyi nyilvántartás mindenképpen összegezni fogja a betegre vonatkozó alapinformációkat, köztük vércsoportját, ismert allergiáit, betegségeit és esetleges gyógyszereinek adatait.

                                                                                                                                        MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink