Egy vezetőnek talán a legnehezebb feladata a változás keresztülvitele és elfogadtatása – nyilatkozta lapunknak dr. Papp Mária, a Debreceni Egyetem Gasztroenterológiai Klinikájának tanszékvezetője.
A nem alkoholos zsírmájbetegség az összes májbetegség közül a leggyakoribb. A fejlett országokban a felnőtt lakosság mintegy harmadát érinti. Kimondásához ki kell zárni a májkárosodást okozó alkoholfogyasztást, gyógyszereket vagy vírushepatitiseket.
A krónikus C vírus hepatitis kezelése jelentősen változott az elmúlt években, a jelenleg rendelkezésre álló direkt vírusgátló gyógyszerekkel a betegek 95-100%-ánál sikerül a fertőzést megszűntetni. Ez új feladatot is ad a hepatológusoknak.
Az alkohol a májbetegségek legfontosabb oki tényezője, a májjal összefüggő morbiditás és mortalitás meghatározó eleme. Az alkoholos májártalom a zsírosodással kezdődik, amely még reverzibilis, azonban a további betegségformák már absztinencia esetén is progrediálhatnak.
A krónikus B hepatitis jóval gyorsabban és nagyobb arányban vezet májzsugorodáshoz, mint a krónikus C hepatitis. Terápia nélkül a fertőzöttek 15–40 százalékában fejlődik ki májcirrhosis és/vagy hepatocelluláris carcinoma.
A májkárosodás laboratóriumi vizsgálatára általánosan végeznek laboratóriumi vizsgálatokat. Ezek a tesztek azonban a májban zajló kötőszövetes átépülést nem jelzik megbízhatóan.
Krónikus hepatitis C vírus-fertőzés esetén a prognózis felméréséhez és a terápiás döntések meghozatalához abszolút prioritással bír a májfibrózis stádiumának pontos meghatározása.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?