hirdetés
2024. június. 23., vasárnap - Zoltán.
hirdetés

Ferenc pápa: Mindig az emberé és ne a gépé legyen az utolsó döntés!

A dél-olaszországi Borgo Egnaziában a G7-csúcson a világ vezető ipari államainak vezetői vesznek részt. Az Index szerint formabontó napirendi pontként Ferenc pápa is köszöntötte a résztvevőket.

Mint a lap írja: a katolikus vezető helikopteren érkezett, majd amikor kiszállt „Még megvagyok és látom te is!” kiálltással üdvözölte az őt köszöntő olasz kormányfőt. Az éppen 50. alkalommal megrendezett csúcstalálkozón még sohasem vett részt a katolikus egyház vezetője.

Arról igyekezett meggyőzni a világ legfejlettebb államainak vezetőit, hogy mindig tartsák szem előtt az emberi méltóságot a mesterséges intelligencia fejlesztésében, egyúttal úgy kell a jövő kutatásait alakítani, hogy mindig az emberé és ne a gépé legyen az utolsó döntés.

A pápa az elmúlt időszakban megragadott minden fórumot, hogy megismételje, minél előbb és minél szigorúbb szabályozást kell teremteni a mesterséges intelligencia számára globálisan. Különösen azóta lett aktív Ferenc pápa, hogy 2023 márciusában róla is megjelent egy deep-fake, vagyis MI által készült hamis fotó. Ezen egy méregdrága pufi dzsekiben volt látható a pápa, amint a Vatikánon kívül sétál. A Szentszék azonnal cáfolta a kép eredetiségét, jelzi a lap.

*

Ferenc pápa elbűvölő, de félelmetes eszköznek nevezte a mesterséges intelligenciát, amelyhez szerinte "etikai algoritmusok" szükségesek, írja az MTI. A pápa a mesterséges intelligenciáról rendezett panelbeszélgetésen szólalt fel. Úgy vélte, vitathatatlan, hogy a mesterséges intelligencia az emberi tudás és az ipar forradalmához vezet. Előnyként említette az ismeretekhez való hozzáférés demokratizálódását, a tudományos kutatások hatalmas előreugrását, vagy olyan munkavégzések átruházását a gépekre, amelyek megterhelők az ember számára. Ezzel egy időben Ferenc pápa szerint a mesterséges intelligencia mély szakadékot teremthet a fejlett és a hátrányos helyzetű nemzetek, az uralkodó és az elnyomott társadalmi osztályok között, "az emberek közötti találkozás" kultúráját a "selejtezés kultúrájával" helyettesítve.

Az egyházfő megjegyezte, hogy az ember kezdetektől fogva egyszerűbb, majd egyre fejlettebb eszközökkel segítette életét, a mesterséges intelligencia azonban sajátos eszköz, amely a gépekre bízza a döntés lehetőségét.

"Remény nélküli jövőre ítéljük az emberiséget, ha elvesszük az emberektől a döntési képességet saját magukról és életükről, és azokat a gépek döntéseitől tesszük függővé". Ezért a közvetlen emberi irányítás nélküli harci eszközök fejlesztésének és használatának betiltását szorgalmazta: "egyetlen gépnek sem szabad döntenie arról, hogy megfosszon-e egy embert az élettől vagy sem".

Az egyházfő figyelmeztetett, hogy az ember számít fejlődőképesnek, az ember képes "cselekedeteivel meglepni a világot", a mesterséges intelligencia pedig nem egy másik ember, akivel nekünk érzelmi vagy bármilyen más függőségi kapcsolatot kell létesítenünk.

A pápa kifejtette, a nyugati világ kezdi elveszíteni az ember képviselte értékrendet. A mesterséges intelligenciának "jobb jövőt kell építeni, minden ember jólétének alárendelve". Éppen ezért etikus algoritmusokat, szóhasználata szerint "algor-etikus" irányelveket, valamint a mesterséges intelligencia fölötti "egészséges politikai ellenőrzést" sürgetett. "A békéhez is jó politika kell", jegyezte meg Ferenc pápa.

(forrás: Index, MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!