hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Nem várt mellékhatás a fogyókúrás gyógyszereknél

A szakértők azt javasolják a nőknek, hogy hatékony fogamzásgátlást alkalmazzanak, mivel ezek a gyógyszerek növelhetik a termékenységet és terhességet eredményezhetnek, írja a The Guardian nyomán a Portfolio.

A semaglutid hatóanyagok egyre több figyelmet kapnak a fogyás elősegítésében játszott szerepük miatt. Azonban ezeknek a gyógyszereknek a használata során megnőtt a terhességek száma, ami felvetette annak lehetőségét, hogy befolyásolhatják a termékenységet.

A jelenség mögött álló okokat vizsgálva dr. Karin Hammarberg rámutatott, hogy az elhízott nőknél gyakori a rendszertelen vagy hiányzó ovuláció, ami a fogyással normalizálódhat, így növelheti a termékenységet. Jelenleg kutatások zajlanak annak érdekében, hogy megvizsgálják, vajon a semaglutid képes-e javítani az ovulációt elhízott és PCOS-ben szenvedő nőknél.

A Novo Nordisk vállalat hangsúlyozza, hogy terhesség esetén vagy annak szándékakor nem ajánlott ezeket a gyógyszereket alkalmazni. Állatkísérletek alapján felmerült aggodalom arra vonatkozóan is, hogy a semaglutid magzati rendellenességeket okozhat. Ennek ellenére további vizsgálatokra van szükség annak megerősítéséhez, hogy ezek a gyógyszerek biztonságosan alkalmazhatók-e terhes nők esetén.

A teljes információ

(forrás: Portfolio.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés