hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Ígéretes lehet az új rákellenes szer, de még kérdés, hosszú távon is tud-e teljesíteni

Az AOH1996 elnevezésű szerről, amely az eddig kutatások szerint megsemmisít minden szilárd rákos daganatot, miközben más sejteket érintetlenül hagy, a Magyar Hírlap Dank Magdolna onkológust, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinika igazgatóhelyettesét, egyetemi tanárt kérdezte.

Az AOH1996 elnevezésű kísérleti rákellenes szer a Los Angeles-i Hope of City Hospital, Amerika egyik legnagyobb rákközpontja 20 éves kutatásának és fejlesztésének a csúcspontja. A szer a rákban található fehérjét célozza meg, amely elősegíti a daganatok növekedését és szaporodását. Korábban a fehérjét – a proliferáló sejtmagi antigént (PCNA) – kezelhetetlennek tartották.

A lap kérdésére Dank Magdolna elmondta: az utóbbi években sok alkalommal kerültek a sajtóba olyan hírek, amelyek a rák gyógyításáról szóltak. Tény, hogy egyre többet tudunk a carcinogenezisról, a daganatot okozó tényezőkről, és a molekuláris patológia fejlődésével egyre több alcsoportot határoznak meg, amelyekre célzott terápiákat fejlesztenek ki. A rákkutatásban jellemzően vannak korszakok, ilyen volt a célzott terápiák érája, amikor azt gondolták, hogy megtalálták a daganat gyógyszerét, de hamarosan rá kellett jönni, hogy a rezisztencia, az ellenálló képesség gátat szab ennek. Ezután jött az immunterápia érája, ezen belül elsősorban a modern ellenőrzőpont-gátlók. Aztán kiderült, hogy nem minden tumor esetében hatékonyak, és körvonalazódott az az alcsoport, ahol elsivatagosodott a daganat környezete, ezért nincs hatása az immunrendszernek. Az újabb kutatások a daganat mikrokörnyezetére koncentrálnak, izgalmas terület ez is.

Dank Magdolna kiemelte: a kezelések hatására egy egy tumor esetében leírják, hogy eltűnt a kimutatható daganat. „Az amerikai tudósok AOH1996 elnevezésű rákellenes szere ígéretes, de nem tudom megmondani, hogy mennyi idő, amíg a mindennapi orvoslásba bekerül, és azt sem, hogy hosszú távon is tud-e majd teljesíteni, írja a lap.

(forrás: Magyar Hírlap)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés