hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Mesterséges hasnyálmiriggyel sikeresen kezelték a diabéteszt

A mesterséges hasnyálmirigy minden eddiginél jobbnak tűnik az 1-es típusú cukorbetegség kezelésére, ám rendkívül drága, írja a hvg.hu.

Az Interesting Engineering beszámolója szerint az eszköz utánozza a valódi hasnyálmirigy működését. Először egy glükózérzékelőt ültetnek a bőr alá, hogy egy algoritmus ki tudja számolni, mennyi inzulint kell beadni a páciensnek. Így az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek nem kell többé folyamatosan mérniük a vércukorszintjüket, és szúrniuk sem kell magukat az inzulinnal.

A betegek egy okostelefonos alkalmazásba tölthetik fel, hogy éppen mit ettek, így megbecsülhető, hogy nagyjából mennyi szénhidrátot fogyasztottak.

A rendszert 2022-ben tesztelték a brit pácienseknél, és kiderült, jól működik – jobban, mint bármelyik másik, jelenleg használatos metódus. A hatóságok azonban arra szólították fel a fejlesztőket, hogy készítsenek olcsóbb eszközt. Jelenleg nagyjából 7025 dollárt – kb. 2,6 millió forintot – kellene érte fizetni, amit viszonylag kevesen engedhetnek meg maguknak, írja a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink