hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Clostridium difficile: fontos az antibiotikumok racionális használata

Európában, mind az USA-ban ijesztően emelkedett a Clostridium difficile által okozott fertőzések száma. Egyre súlyosabb eseteket regisztrálnak. 

Jelenleg a kórházakban a Clostridium difficile az egyik legjelentősebb, egészségügyi ellátással kapcsolatos hasmenést előidéző mikróba, és a legfontosabb kórokozója az antibiotikum adásához társuló hasmenéseknek. Mind Európában, mind az USA-ban nem csak ijesztően emelkedett a megbetegedések száma, hanem egyre súlyosabb esetekkel találkoznak. Ennek oka az, hogy néhány éve megjelent egy új, virulensebb törzs (027 ribotípus). Kiemelten veszélyeztettek az idősek, az ápolási otthonokban és krónikus osztályokon ápoltak, a többször kórházba kerülők, az ismételten antibiotikumkezelésben részesülők.

Rendkívül fontos a toxin minél korábbi kimutatása a székletben és a közepesen súlyos, súlyos esetek haladéktalan adekvát kezelése. Észak-Amerikában az orális vancomycin az első választás (4x125 mg, 10–14 napig), a metronidazolt az enyhébb megbetegedések terápiájára ajánlják. Megelőzésként fontos a krónikus ápolási osztályokon az antibiotikumok racionális használata, a betegek kiemelése és elkülönítése, és a környezet gondos fertőtlenítése megfelelő sporocidok alkalmazásával.

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: J Am Geriatr Soc. 2010; 58: 1556-1564.)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés