hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

Gyógyítás

A spanyol kormány 333 millió eurót költ a járvány elleni küzdelemre

A spanyol kormány összesen 333 millió eurót különített el a költségvetésben az új típusú influenza elleni küzdelem céljára. José Luis Rodríguez Zapatero miniszterelnök a kormány pénteki ülése után bejelentette, hogy ebből az összegből mintegy 270 millió eurót védőoltások, 50 millió eurót vírusellenes gyógyszerek, 1 millió eurót pedig a kezeléseket segítő egyéb orvosságok beszerzésére fordítanak. A lakosság felvilágosítását szolgáló tájékoztatási kampányok költségeire 12 millió eurót szán a kormány.

Eddig csak Nagy-Britannia és Franciaország kapta meg az A/H1N1 vírus által terjesztett influenza elleni védőoltások első szállítmányait, de az Európai Unió gyógyszerügyi hivatala még nem engedélyezte a vakcina forgalomba hozatalát.

Spanyolország a többi európai országgal egy időben az európai forgalmazási engedély kiadása után szerzi be a védőoltást. A több mint 46 milliós Spanyolország kormánya 37 millió vakcinát rendelt meg a Novartis és a GlaxoSmithKline gyógyszergyártó vállalatoktól, s a tervek szerint a lakosság 40 százalékát oltják be.

Az Ibériai-félszigeten fekvő országban eddig húsz ember halt meg az új típusú influenza miatt. A múlt héten 15 112 új megbetegedést jegyeztek fel az egészségügyi minisztérium közlése szerint.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) pénteken közzétett adatai szerint az Európai Unió országaiban, valamint Svájcban, Liechtensteinben, Izlandon és Norvégiában összesen 103 beteg halt bele az új típusú influenzába, többségük Nagy-Britanniában (65 fő) és Spanyolországban. Az egész világot tekintve 2770-re rúg a járvány halottainak száma. A fertőzöttek többsége egy átlagos influenza tüneteit tapasztalja, és egy hét alatt orvosi kezelés nélkül is felgyógyul.

MTI

A gazdag, fejlett országok sorra döntenek a vakcinavásárlás mellett – írta augusztus elején a FigyelőNet. A sietségre alapos okuk van, becslések szerint ugyanis a világ vakcinagyártó kapacitása jelenleg csak 900 millió dózis évente, és ennek döntő többsége mindössze 9 országra koncentrálódik.
Franciaország például 96 millió H1N1-re adott megrendelést, és további 36 millióra kötött le opciót. Ez azt jelenti, hogy a 64 milliós ország októbertől az összes állampolgárának biztosítani akarja az oltást (mivel a szóban forgó készítményből egy embert kétszer kell beoltani). Az Egyesült Államokban a napokban határoztak arról, hogy a népesség fele, azaz 160 millió lakos számára vásárolnak oltóanyagot (320 millió dózist). Ugyancsak 50 százalékos oltottságra törekszik a 60 milliós Nagy-Britannia, és a sort még sokáig lehetne folytatni. A vezető, népesebb államok közül jelenleg csak Németország követ mérsékeltebb beszerzési politikát: Berlinben csupán 25 millió lakos (a népesség 30 százaléka) beoltásával számolnak. Teljesen világos, hogy – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) minden ellenkező erőfeszítése ellenére – a gazdag országok fogják elsőként, a megelőzéshez még minden bizonnyal időben felvásárolni az oltásokat.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés