hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Egészségipar

Döntött a kormány a vakcina beszerzéséről

Döntött a kormány az új típusú influenza elleni vakcina beszerzéséről – jelentette be a kormányszóvivő szerdán Budapesten.

A döntés értelmében összesen hatmillió vakcinát fognak beszerezni, ebből az Egészségügyi Világszervezet (WHO), továbbá az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (ECDC) útmutatásainak megfelelően a lakosság 40 százaléka oltható be – mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón.

Hozzátette: befejeződtek az oltóanyag előállítása kapcsán a preklinikai vizsgálatok, és az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) feltehetően lehetőséget ad a gyártónak – az Omninvest Kft.-nek – a klinikai kísérletekre, ez után lehet kiadni a forgalomba hozatali engedélyt. A tervek szerint október első hetében nagyjából kétmillió oltást készleteznek, a gyártás azonban folyamatos lesz, így november végére érik el a szóban forgó mennyiséget.

Székely Tamás közölte azt is, hogy rendelkezésre áll az oltásért kifizetendő 6,6 milliárd forint. A hatmillió vakcinából patikai forgalomba kétmillió adag kerül majd. A fennmaradó négymillió vakcinából nagyjából ötszázezret az egészségügyi dolgozók, így például a háziorvosok, a sürgősségi és fertőző osztályon dolgozók, a rendvédelmi szervek munkatársai kapnak, de részesülnek belőle az ország működéséért felelős stratégiai vállalatok munkatársai, közüzemek dolgozói is. Továbbá – ismertette a miniszter – ingyen kapnak az oltásból a hat hónap és 3 év közötti gyermekek, a gyermeket várók és a 60 év felettiek, illetve a krónikus betegségben szenvedő 60 év alattiak. Hozzátette: a gyógyszertári forgalomba kerülő készítmények ára nem sokkal lesz magasabb, mint a szezonális influenza elleni szereké. A szezonális influenza elleni oltóanyag már raktárban van – közölte a miniszter.

Az Omninvesttel kötött szerződést firtató kérdésre azt válaszolta, még 2004 májusában írt alá szerződést az állam a gyártó céggel, ez a dokumentum rögzíti a fizetési feltételeket, az oltás ára pedig a szezonális influenzával megegyező lesz, ami nagyjából 1100 forint. Fizetési határidő a szállítást követő 30 nap, és ahogy a tételeket szállítja a gyártó, olyan ütemben fizet a költségvetés. Hozzátette: „(költségvetési) fedezet híján a rendelést fel sem adhattuk volna fel”.

A vírusellenes gyógyszerkészletre vonatkozó kérdésre Székely Tamás elmondta, a lakosság 7–8,5 százalékának elegendő készlet van. „A vakcina- és a gyógyszerkészletek a lakosság 68,5 százalékának lesznek elegendők, ami meghaladja a WHO által javasolt 40 százalékos arányt” – jelentette ki. Jelezte a miniszter, hogy a gyógyszerkészletre adott minimális WHO-ajánlás 5 százalék.

Az Omninvest tulajdonosi hátterét firtató kérdésekre Székely Tamás úgy reagált, nem érti, hogy miért „érdekes” ez a téma, hiszen 1998-ban is ez a cég gyártotta a szezonális influenza elleni oltóanyagot. (A Fidesz politikusai többször hangoztatták, hogy az Omninvest Cipruson bejegyzett offshore cég.)

MTI

cimkék

Könyveink