2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Ezeket a védőoltásokat kell megfontolni ősszel a gyermekek védelme érdekében

Az őszi és téli időszakban a koronavírus, az influenza és az RSV egyszerre támadhat, ami az idős és krónikus betegek mellett a csecsemőkre is komoly kockázatot jelenthet. A védekezésben kiemelt szerepet kapnak a védőoltások is – hangsúlyozza prof. dr. Mészner Zsófia infektológus gyermekgyógyász, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa.

Influenza elleni védőoltás

Bár az influenza és a nátha tünetei sokban hasonlítanak, az influenza súlyosabb lefolyású betegség. Cseppfertőzéssel terjed, magas lázzal, száraz köhögéssel, izomfájdalommal, fejfájással, valamint levertséggel jár. Az ECDC adatai szerint az egy éven aluli gyermekek akár 30 százaléka is megbetegedhet egy járvány során, és szövődményként középfül-gyulladás és tüdőgyulladás alakulhat ki.

Mivel a legtöbb kórházi ellátást igénylő gyermek a hat hónapos és öt év közötti korosztályból kerül ki, az öt év feletti gyermekek pedig elsősorban az idős, krónikus beteg vagy immunkárosodott családtagokra nézve jelenthetnek kockázatot, ezért is javasolt mindkét csoport oltása – hangsúlyozta prof. dr. Mészner Zsófia.

Különösen fontos a krónikus betegségben szenvedő gyermekek oltása. Ide soroljuk a következő betegségekben érintett, hat hónaposnál idősebb gyermekeket:

  • krónikus szív-érrendszeri, és/vagy légzőrendszeri betegségben szenvedő gyermekek
  • a rendszeres orvosi ellenőrzést vagy kórházi kezelést igénylő gyermekek
  • veleszületett vagy szerzett immundeficienciában szenvedők
  • vesebeteg gyermekek
  • anaemiában, hemoglobinopathiában szenvedők
  • hosszantartó acetilszalicilsav terápiában részesülők
  • egyéb krónikus betegségben szenvedők (diabetesek, anyagcsere betegek)
  • egészségügyi intézményben tartósan ápolt gyermekek, csecsemő- és gyermekotthonokban élő gyermekek.

A Magyarországon forgalomban lévő influenzavakcinák inaktivált vírust, vagy annak csupán egy meghatározott részét tartalmazzák, így nem okozhatnak influenzás megbetegedést. A védőoltásokat évente szükséges felvenni, az influenzatörzsek három vagy négy törzse ellen nyújtanak védelmet, és beadásukat követően csak enyhe mellékhatásokkal (hőemelkedés, a beadás helyén fájdalom, duzzanat vagy bőrpír) kell számolni.

COVID-19

Bár a koronavírus-fertőzés a 18 éven alattiak körében általában nem okoz veszélyes tüneteket, a betegség szövődményei (pl. PIMS, krónikus fáradtság, idegrendszeri tünetek, szívizomgyulladás, a tüdőszövet/máj/vese károsodása) náluk is súlyosak lehetnek.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a beteg gyermekek könnyebben adhatják át az idősebb vagy más okból veszélyeztetett családtagjaiknak a fertőzést, akik fokozottan ki vannak téve a COVID-19 kockázatainak.

Amennyiben gyermekünk átesett már a betegségen, ez esetben is megfontolandó a vakcina beadása, ami erőteljesebb és hosszabb időtartamú védettséget eredményez. Emlékeztető oltásra lesz szükségük a rizikóbetegségekben szenvedőknek (diabetes, szervtranszplantáció, krónikus veseelégtelenség, autoimmun betegségek, malnutríció vagy az egyéb krónikus betegség miatt kiemelt kockázatú gyermekek); illetve a fészekvédelem érdekében a veszélyeztetett csoportba tartozók családtagjainak is.

Az immunizáció a megfertőződés ellen nem véd, átmeneti oltási reakcióként az injekció helyén fellépő fájdalom, bőrpír, duzzanat jelentkezhet, továbbá hőemelkedés, láz és átmeneti fáradékonyság is tapasztalható.

RSV (óriássejtes vírus)

Novembertől áprilisig minden évben lehet számítani RSV-járványokra, ami főleg cseppfertőzéssel terjed, és a gyermekek többsége kétéves koráig átesik rajta. Tünetei a közönséges megfázáshoz hasonlóak (orrfolyás, köhögés, bágyadtság), ugyanakkor az idős embereknél és a veszélyeztetett csoportba tartozó csecsemőknél olyan súlyos szövődményekkel (légzési nehézség, súlyos tüdőgyulladás) járhat, amelyek kórházi kezelést vagy akár intenzív ellátást is igényelnek.

RSV ellen létezik passzív védőoltás, ez azonban elsősorban a nagy kockázatnak kitett gyermekek számára javasolt, és nagyjából egy hónapig tartó védettséget nyújt, így az RSV-szezonban havonta adják a veszélyeztetett gyermekeknek.

Kik jogosultak az ingyenes oltásra?

  • azok a 32. hétnél korábban született babák, akik az RVS-szezon kezdete előtti 6 hónapban születtek
  • azok a két év alatti gyermekek, akiket BPD-vel (bronchopulmonális diszplázia) miatt kezeltek koraszülöttként
  • azok a két év alatti gyermekek, akik veleszületett, műtétileg nem korrigált szívbetegségben szenvednek.
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés