hirdetés
2024. augusztus. 15., csütörtök - Mária.
hirdetés

Szabadságolták a várólistákat: háromezerrel többen várakoznak

A legfrissebb adatok szerint a kötelező várólistákon júniushoz képest háromezerrel szerepelnek többen, derül ki az Economx összeálltásából.

Augusztus 12-i adatok alapján 32 198-an várakoznak 60 napon túl valamilyen műtéti beavatkozásra az állami kórházakban a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nyilvánosan elérhető adatai szerint. Egy hónappal korábban 30 447 beteg várt műtétre, vagyis 31 nap alatt 1751-gyel nőtt azoknak a betegeknek száma, akik valamilyen műtéti beavatkozásra lettek előjegyezve az állami kórházakban.

A nyár utolsó hónapjában:

  • a kötelező várólistán 29 346 beteg van;
  • a kapacitáshiány miatt vezetett várólistán pedig 2 852 beteg várakozik.

Augusztusban a kötelező várólistákon több mint 29 ezren várakoztak, egy hónappal korábban, júliusban 27,5 ezer beteg állt sorba valamilyen műtét miatt, júniusban pedig 26 ezren.

Vagyis a kötelező várólistákon is elszaladt a betegszám, közel 3 ezerrel nőtt két hónap alatt.

Az állami egészségbiztosító most hétféle ellátás alapján állítja sorba a betegeket. Ezek között vannak egyebek mellett a csípő-és térdprotézis műtétek, a szürkehályog-műtétek, a gerincműtétek, a mandulaműtétek, illetve a szív elektrofizikai vizsgálatai is. 

A kapacitáshiány miatt vezetett várólisták esetében tízféle beavatkozás miatt kell hatvan napon túl várniuk a betegeknek. Most összesen 2852 betegnek kell türelmesnek lennie, egy hónappal ezelőtt 2914 beteg várakozott ezen a listán. A kapacitáshiány miatt vezetett várólistán többek között epekő-, szaruhártya-, sérv-, vagy nyitott szívműtét miatt várnak a betegek.

Augusztusban a három leghosszabb várólistán 26 779-en vártak. Júliusban 25 150 beteg, júniusban pedig 23 684-en voltak a 60 napon túl várakozók között.

Még mindig a leghosszabb a várólista a térdprotézis műtétek esetében, egy hónap alatt 683-mal nőtt a betegek száma. Jelenleg 14 ezernél is többen élnek fájós térddel. Csípőprotézisre is 434-gyel több beteg vár most, mint júliusban. A szürkehályog-műtétek esetében pedig a 60 napon túl várakozók száma 512 beteggel nőtt júliushoz képest – sorolja az adatokat az Economx.

(forrás: Economx)

cimkék

Könyveink