hirdetés
2024. augusztus. 15., csütörtök - Mária.
hirdetés

Az MI vérből diagnosztizálja a férfi meddőséget

A GyártásTrend szerint egy mesterséges intelligencia modell 100 százalékos pontosságot mutatott a férfi meddőség legsúlyosabb formájának előrejelzésében.

A japán Toho University School of Medicine kutatói kifejlesztettek egy olyan mesterséges intelligenciás (MI) diagnosztikai eszközt, amely 74 százalékos pontossággal képes megjósolni a férfiak meddőségét pusztán néhány csepp vérből.

Az MI-rendszer elemzi a vérvizsgálatból származó hormonszinteket, és nagy biztonsággal képes megjósolni a férfiak meddőségét. A kutatók az FSH, LH, PRL, teljes tesztoszteron és E2 szérum hormonszintjét mérték. Ez a megközelítés pontosabb előrejelzést adhat a férfi meddőségi kockázatról, mint a kizárólag az FSH-szintekre támaszkodó modellek.

Referenciaértékként az ondótérfogatból, a spermiumkoncentrációból és a spermiumok mozgékonyságából számított teljes mozgékony spermiumszámot használták. A készülék 100 százalékos pontossággal jelezte a legsúlyosabb férfimeddőséget, a nem obstruktív azoospermiát, amelynél az ondóban egyáltalán nem található spermium.

A kísérletben visszamenőlegesen szereztek adatokat 3662 olyan japán beteg orvosi nyilvántartásából, akik spermavizsgálaton és szérumhormonszint-mérésen estek át férfi meddőség miatt. A vizsgálati alanyok életkorát 18 éves vagy annál idősebb korban határozták meg. Az egyes páciensek eredményeinek a WHO laboratóriumi kézikönyvében szereplő referenciaértékekkel való összehasonlításával az MI-modell meghatározza, hogy a teljes motilitású spermiumok száma a normális határértékeken belül van-e. Természetesen a modell nem helyettesíti a spermavizsgálatot, hanem elsődleges szűrőeszközként szolgál, írja a lap.

(forrás: GyártásTrend)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!