hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Júniusra 5,8 százalékos infláció várható

Stagfláció felé közelít a magyar gazdaság

Magyarország gazdaságára kettős veszély leselkedik: a felszökő inflációval egyidejűleg csökkenő gazdasági növekedés, azaz a stagfláció  – közölte a MarketWatch tőzsdei hírszolgálat New Yorkból.

A hírportál által közölt adatok szerint Magyarországon januárban 7,1 százalékos éves mértékű inflációs ütemet mértek, ami jóval meghaladja a központi bank 3 százalékos célértékét. Eközben a negyedik negyedévben a GDP növekedése éves viszonylatban 0,8 százalékponttal lassult.
A legfrissebb makrogazdasági mutatók megerősítik, hogy „a magyar gazdaság stagflációs állapotba jutott, és nagyon kevés jel utal arra, hogy a növekedés lendületet vesz” – idézte Lars Christensent, a dániai Danske Bank vezető elemzőjét a hírportál.
A szakértő szerint ez a helyzet bekövetkezhet több kelet-európai országban is. A legsérülékenyebb gazdaságok a balti államok, továbbá Románia és Bulgária. Szlovákia és Csehország helyzete szilárdabb.
Nigel Rendell, az RBC Capital Markets csoport vezető elemzője ugyancsak az inflációt tartja a központi kérdésnek, amit a magasabb élelmiszer- és üzemanyagárak meglódítottak az egész térségben. Véleménye szerint az új európai piacgazdaságok esetében nem működik az az elmélet, hogy a bővülő hazai keresletnek köszönhetően akkor is fenn tudják tartani a növekedési ütemet, ha a fejlett gazdaságok lassulnak. „A közép-európai új gazdaságok nem képesek függetlenül működni a világ többi részétől, mivel exportjuk 70 százaléka nyugati piacokra irányul (...) elkerülhetetlen, hogy e gazdaságok növekedése is visszaessen, ha Amerika, Nyugat-Európa és más fejlett térségek recesszióba esnének” – vélekedett.
A szakértő szerint a térség központi bankjainak nehéz döntéseket kell hozniuk. Magyarországon szerinte a kérdés úgy merül fel, hogy a Magyar Nemzeti Bank a kamatlábak emelésével reagáljon-e a folytatódó magas inflációra és a forint további gyengülésének veszélyére, vagy kamatcsökkentéssel próbálja meg serkenteni a növekedést.

*

Idén júniusban a fogyasztói árak várhatóan 5,8 százalékkal lesznek magasabbak az egy évvel korábbiaknál, a termelői árak pedig 4,5 százalékkal haladhatják meg a 2007. júniusi szintet – áll az Ecostat Kormányzati Gazdaság- és Társadalom-Stratégiai Kutató Intézet Mikroszkóp című kiadványában.Tavaly júniustól a közszférában 8,3 százalékos volt a béremelés a 2008. januári 13. havi egyszeri juttatás terhére, ezért januárban a közszférában csak félhavi kifizetés történt, ami a bruttó keresetek jelentős csökkenését eredményezi abban a hónapban. Júniustól ez a hatás kikerül a bázisból, aminek következtében a költségvetési szféra keresetemelkedésének üteme érezhetően mérséklődik - írja az Ecostat. Előrejelzése szerint 2008 júniusában a költségvetési szférában 5 százalékos, a versenyszférában pedig 7,5 százalékos keresetemelkedés várható az előző év azonos időszakához képest. Ugyanebben az időszakban a nemzetgazdaság egészében a bruttó átlagkereset 6,7 százalékkal nőhet.
A kutatóintézet prognózisa szerint 2008 júniusában az ipar belföldi értékesítése 3,4 százalékkal, az exportértékesítés 11,1 százalékkal, az ipari termelés pedig 6,3 százalékkal bővülhet az előző év azonos időszakához képest.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink