hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.

Országos felmérés a kórházi várólistákról

Az Átlátszó feltérképezi, milyen hosszúak valójában a kórházi várólisták, mennyit kell várni az ellátásra egy-egy állami intézményben.

Az Átlátszó által létrehozott atlatszovarolistak.hu oldalon egy rövid kérdőívben oszthatják meg tapasztalataikat azok, akik jelenleg valamilyen egészségügyi beavatkozásra, műtétre várakoznak, így első kézből tudnak mesélni a várólisták hosszáról, az ezzel kapcsolatos élményeikről. Várjuk azokat a kitöltőket is, akik az elmúlt évekből osztanák meg történetüket.

A oldal célja, hogy feltérképezze kórházi várólisták tényleges hosszát, és rávilágítson az esetleges területi különbségekre az országban. Az ellátásra várakozók jelenlegi vagy közelmúltbeli tapasztalataiból származó adatok hozzájárulnak az egészségügyi rendszer átláthatóbbá tételéhez, a koronavírus-járvány hatásainak felméréshez.

A beérkező válaszokat interaktív térképen, diagramokon is ábrázolni fogják.

A hosszú kórházi várólisták már régóta problémát jelentenek a magyar egészségügyben, de a helyzet igazán kritikussá a koronavírus járvány idején vált, amikor a halasztható egészségügyi beavatkozások hazánkban is felfüggesztették, az ellátatlan betegek száma így egyre nőtt. A várólistákat pedig azóta sem sikerült lefaragni: a várakozók létszámának emelkedése pandémia lecsengése után is folytatódott, sok esetben pedig a várakozási idő is nőtt.

(forrás: Átlátszó)
hirdetés

Könyveink