hirdetés
2021. május. 10., hétfő - Ármin, Pálma.
hirdetés

Minimálisra csökkentené az OVSZ az irányított véradások számát

Magyarországon 2019-ben 24 862, 2020-ban pedig már 26 060 ilyen véradás történt – számolt be az OVSZ a Világgazdaságnak.

hirdetés

A szabályváltozás fő eleme a véradók által megjelölhető „kedvezményezett kórház” lesz, ami biztosítja, hogy a toborzásban részt vállaló intézmények még szűkös vérkészletek esetén is közvetlenül érezhessék tevékenységük hasznát.

Az OVSZ bármely vérgyűjtési helyszínén lehet irányított véradásra jelentkezni, de csak vércsoport-azonosság esetén. A szolgálat úgy csökkentené az irányított véradások számát, hogy helyettük a beteget ellátó intézmény személyzetét bevonva az országos vérkészlet biztonságos szinten tartásához hozzájáruló véradókat szervez a beteg hozzátartozói, ismerősei közül. Így a kórház nem egy adott betegnek toboroz a véradót, kisebb lesz a donorokra nehezedő megfelelési kényszer is, a közvetlen vérrokonok közötti transzfúziók száma pedig elenyésző lesz. Az irányított véradás sok országban megszűnt, csak egyedi elbírálással engedélyezik, írja a Világgazdaság.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink